Глава ОП Єрмак прокоментував ситуацію із інспекцією позицій ЗСУ на Донбасі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава ОП Єрмак прокоментував ситуацію із інспекцією позицій ЗСУ на Донбасі

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував ситуацію із намірами проінспектувати позиції ЗСУ на Донбасі біля селища Шуми, які бойовики «ДНР» погрожували обстріляти.

Про це він заявив в інтервʼю каналу «Україна 24».

«На початку режиму тиші була досягнута домовленість про те, що він стартує, і був узгоджений перелік заходів щодо підтримки режиму тиші. У цьому переліку немає жодної згадки щодо такого терміна як «інспекція». Але це дуже складний механізм. Тому, коли останнім часом почала зʼявлятися інформація про провокації, факти нібито порушення режиму тиші — безумовно, українська сторона негайно інформувала про це ОБСЄ», — розповів Єрмак.

За його словами, Україна разом з ОБСЄ хотіли провести розслідування, аби зʼясувати: заяви бойовиків про «споруди» ЗСУ та намір обстріляти українські позиції — це провокація чи припинення режиму тиші.

«Але коли ми ввечері після засідання ТКГ почули, побачили на сайтах про те, що так звані республіки починають розганяти про те, що нібито вони прийдуть на нашу територію (що не відповідає дійсності) і використовують це як ще одну провокацію, ми зібрали нараду, на якій були присутні представники Генштабу, Міноборони, розвідки. І було ухвалено рішення про призупинення і непроведення цього розслідування», — зазначив глава Офісу президента.

  • Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків». 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій у зв’язку з появою «нових вимог». Того ж дня бойовики «ДНР» обстріляли українські позиції біля Шумів, де мала пройти інспекція.
  • Раніше, 5 вересня, ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він декілька разів переносив «обстріл», а потім скасував свій «наказ».