Кравчук заявив, що Мінські угоди не можуть бути виконані, тому вихід треба шукати у «нормандському форматі»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук заявив, що Мінські угоди не можуть бути виконані, тому вихід треба шукати у «нормандському форматі»

Марків Михайло / УНІАН

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив про неможливість виконання Мінських угод через різні позиції України та Росії у питанні черговості проведення виборів на Донбасі. Тому вихід потрібно шукати в «нормандському форматі».

Про це він наголосив в інтерв’ю «Радіо НВ».

«На чолі з [експрезидентом Петром] Порошенком записали одне, а тепер вимагають інше […] Ми зараз знаходимося в досить непростій ситуації: є Мінські угоди, але вони не можуть бути виконані з огляду на зрозумілі причини», — сказав Кравчук.

Він заявив, що ще під час підписання Мінських угод було зрозуміло, що вони не будуть виконані. Але відповідно до міжнародних домовленостей, такі угоди не можуть бути скасовані однією стороною, тому потрібно шукати вихід через «нормандський формат».

Кравчук сподівається, що після зустрічі радників лідерів країн «нормандської четвірки», яка проходить 11 вересня, проведуть новий саміт за участю президентів. «Я думаю, що на відповідних умовах і під час таких зустрічей це питання потрібно вирішувати. Тільки на такому рівні, іншого [виходу] я не бачу», — додав він.

  • 18 та 19 серпня на засіданні ТКГ представники ОРДЛО блокували переговори. Вони вимагали від української делегації скасувати одну з постанов Верховної Ради, яка нібито порушує Мінські угоди. Голова української делегації Леонід Кравчук зробив «дипломатичний хід» і пообіцяв вирішити питання з Радою.
  • Згодом Кравчук заявив, що Росія висунула ультиматум через постанову Верховної Ради про місцеві вибори. Він також розповів, що Україна підготує документ про місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей до наступного засідання ТКГ.