Захист Порошенка: СБУ порушила проти експрезидента 15 нових проваджень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Захист Порошенка: СБУ порушила проти експрезидента 15 нових проваджень

Михайло Палінчак / Прес-служба Президента України

Стосовно пʼятого президента Петра Порошенка Служба безпеки України порушила 15 нових кримінальних проваджень.

Про це на пресконференції розповів адвокат Порошенка Ігор Головань.

За його словами, у провадженнях йдеться про статті Кримінального кодексу, які стосуються посягання на територіальну цілісність, повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, державної зради, привласнення власності, фінансування тероризму, втручання в роботу електронно-обчислювальних машин комп’ютерних мереж.

За його словами, справи дублюють попередні. Зокрема, провадження щодо «Кузні на Рибальскому» відновили за рішенням Печерського суду. Головань припустив, що суддя Світлана Смик «реанімувала» справу, бо «лояльна до Портнова» і понад рік розглядає справу щодо порушень самого Портнова.

Також захист Порошенка звернув увагу, що у фабулах справ багато йдеться про банківську справу, що вказує на «слід колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського».

На думку адвоката Іллі Новікова, атаку на Порошенка разом з Портновим і Коломойським координує заступник глави Офісу президента Олег Татаров. Зокрема, за словами Новікова, Татаров «розмовляє про арешт якогось майна Порошенка». За інформацією Новікова, готуються обшуки на телеканалі «Прямий».

  • У липні адвокати Порошенка заявили на брифінгу, що Офіс генпрокурора за заявою бізнесмена Ігоря Коломойського порушив чотири кримінальні провадження стосовно їхнього підзахисного.
  • 8 липня Печерський суд розглядав питання про обрання запобіжного заходу Порошенку у справі про призначення Сергія Семочка. Він відпустив Порошенка без зобовʼязань. Увечері того ж дня генеральний прокурор виступила із відеозверненням, в якому сказала, що заяви про злочини пʼятого президента надходять з усієї країни.
  • Керівник групи слідчих Держбюро розслідувань у «справах Порошенка» Олег Корецький заявляв про тиск. Він розповів, що низку справ проти Порошенка треба закриті, оскільки в них відсутній склад злочину.