Генпрокурор Венедіктова: Заяви про злочини Порошенка надходять з усієї держави. Цього тижня — з Маріуполя та Рівного

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Генпрокурор Венедіктова: Заяви про злочини Порошенка надходять з усієї держави. Цього тижня — з Маріуполя та Рівного

УНІАН

Заяви про злочини пʼятого президента України Петра Порошенка надходять з усієї держави. Про це заявила генеральний прокурор Ірина Венедіктова у своєму відеозверненні.

Цього тижня надійшли заяви з Маріуполя та Рівного від звичайних громадян.

Наразі правоохоронці розслідують провадження щодо Порошенка, які розпочали за ухвалами судів, заявами громадян і матеріалами правоохоронних органів. Чотири провадження завершили розслідувати через відсутність складу злочину.

За її словами, у справі щодо нібито незаконного призначення Сергія Семочка достатньо доказів, щоб вручити підозру у вчиненні тяжкого злочину. Санкція статті — від 7 до 10 років позбавлення волі.

Генпрокурор наголосила, що недоліки у Кримінально-процесуальному кодексі «дають можливість недоторканними далі бути такими»: кожен підозрюваний може мати до пʼяти захисників, кожен захисник може знайомитись із матеріалами провадження у зручний для нього час. Кожен захисник має право подавати клопотання про відвід судді, навіть інше ідентичне клопотання, але від іншого захисника, має бути розглянуто. Для цього зупиняється судовий процес, клопотання передається до системи авторозподілу справ у суді, і вже новий суддя розглядає таке клопотання.

Венедіктова пояснила заяви про те, що рішення про продовження термінів досудового розслідування ухвалили вночі.

«Судове засідання було призначено на позавчора, одна сторона захисту не зʼявилась, вчора о 14:00 засідання почалось, але адвокати заявили про відвід судді. Лише після розгляду відводу, о 18:00 розпочався розгляд основного клопотання по суті. Суд ухвалив рішення майже о першій ночі», — зазначила вона.

  • Держбюро розслідувань підозрює Порошенка в тому, що він у 2018 році переконав голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка призначити своїм першим заступником Сергія Семочка, коли у нього вже був перший заступник.
  • 10 червня ДБР заявило, що Порошенку повідомили про підозру у справі про призначення Семочка. Але адвокати заперечували вручення підозри — через «процесуальні порушення». Напередодні Порошенко відмовився свідчити у ДБР у справі про призначення Семочка.