Слідчий ДБР у справі Порошенка заявив про тиск з боку керівника Бабікова: Сьогодні мене можуть звільнити

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Слідчий ДБР у справі Порошенка заявив про тиск з боку керівника Бабікова: Сьогодні мене можуть звільнити

Скриншот

Керівник групи слідчих Держбюро розслідувань у «справах Порошенка» Олег Корецький заявив про тиск з боку свого керівника — першого заступника директора ДБР Олександра Бабікова. Він припускає, що сьогодні, після цієї заяви, його можуть звільнити.

Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому».

Корецький розповів, що півтора місяця тому Бабіков і керівник головного слідчого управління Максим Борчаковський вимагали викликати пʼятого президента Петра Порошенка щодо «всіх кримінальних проваджень».

«Я кажу: “Почекайте! Чого ми маємо викликати його у всіх кримінальних провадженнях, якщо ми вже в половині допитали його? Ми не будемо такими дурницями займатися”. Там, де ми Порошенка не допитали, однозначно, ми направимо повістки. А там, де ми його допитували, ми не будемо ще раз це робити. Навіщо? […] Я три місяці тому вже почав наполягати, що давайте будемо приймати рішення в окремих справах, закривати провадження. Бо вже будь-які відомі строки порушуються. Тоді, я так розумію, що став їм взагалі неугодний, і вони мені кажуть: “Ми тебе тут не бачимо, йди!” Я сказав, що не буду сам звільнятися. У відповідь: “Тоді ми тебе скоротимо”. Кажу: “Спробуйте, скорочуйте, будемо судитися”», — пригадує Корецький.

Він каже, що повідомляв Бабікову, що у «справі Семочка» нема складу злочину. «Складу злочину немає, бо немає істотної шкоди. Тому що отримані кошти у вигляді заробітної плати не є збитками ще з 2000 року», — пояснив слідчий.

При цьому, заявив він, що і сам Бабіков говорив, що у справі Семочка нема складу злочину. «Щодо Семочка Бабіков мені в очі казав, що там нема складу злочину. Тобто він знає це», — наголосив слідчий.

Щодо повідомлення Порошенку про підозру у цій справі, як зазначив Корецький, — це «питання до Венедіктової». «Вона як генпрокурор повідомляла про підозру експрезиденту. Вона на себе взяла всю повноту відповідальності. Їй в подальшому і відповідати, якщо там буде виправдувальний вирок», — наголосив він.

Корецький вважає, що Венедіктова має «на 100%» вплив на ДБР і на її харківську команду (Венедіктова працювала в Харківському національному університеті ім. Каразіна). Він переконаний, що проводяться відповідні наради.

«Навіть щоби підписати підозру стосовно Семочка… Вона ж не просто так з’явилася. Більше вам скажу, щодо Семочка прокурор, який спочатку вів це кримінальне провадження, не хотів підписувати підозру. І його поміняли на людину, яка погодилася підписати», — додав Корецький.

Корецький каже, що не попереджав керівництво ДБР про те, що зробить заяву щодо справ Порошенка. «Вони сказали, що не бачать мене [на посаді], хоча я вважаю, що вони просто бояться правди. Це така політика подвійних стандартів», — додав він.

За його словами, у березні з ДБР звільнили 20—25 слідчих, і на його думку, ті згодом знову поновляться, бо звільнення «було незаконним». «І це будуть мільйонні втрати бюджету, тому що кожен слідчий за рік заробляє 500—600 тисяч, і вони заберуть свої кошти, коли поновляться. […] Зараз стоїть питання переатестації слідчих, тобто переведення їх з посади держслужбовця на посаду у правоохоронних органах. І слідчі зараз під прицілом. Там зараз атмосфера дуже негативна, бо всі бояться», — наголосив він.

Корецький припускає, що сьогодні може бути його останній робочий день у ДБР. І якщо його звільнять, то це рішення він оскаржуватиме у суді.

«Думаю, що, скоріше за все, сьогодні постараються мене звільнити. У зв’язку із законними діями чи незаконними, чи з прогулами — не знаю. Це питання до них. Ясно, що це рішення буде незаконним, ясно, що його я оскаржуватиму через суд. Щодо їхніх подальших дій, то вони можуть і обшуки прийти до мене проводити, можуть затримати. Це такі люди», — сказав слідчий.

  • 8 липня, в той час, коли Печерський суд розглядав питання про обрання запобіжного заходу Порошенку, Корецький заявив, що на нього чинили тиск. Він розповів, що низку справ проти Порошенка мають закрити, оскільки там відсутній склад злочину. Справу про призначення Сергія Семочка він теж вважає безперспективною.
  • Державне бюро розслідувань закрило одну зі справ проти Порошенка — щодо можливої несплати податків під час продажу заводу «Кузня на Рибальському».
  • Порошенко вимагає створити тимчасову слідчу комісію у Верховній Раді через можливі фальсифікації в Офісі генпрокурора та за свідченнями Корецького.