Bihus.Info: Медведчук володіє землею на узбережжі Болгарії на 20 млн євро. Купив після звільнення з АП Кучми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Bihus.Info: Медведчук володіє землею на узбережжі Болгарії на 20 млн євро. Купив після звільнення з АП Кучми

Синиця Олександр / УНІАН

П’ять болгарських компаній родини народного депутата «Опозиційного блоку — За життя» Віктора Медведчука володіють землею на узбережжі Чорного моря в Болгарії. Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Компанії скупили майже 23 гектари землі у 2007 році – через два роки після того, як він залишив посаду глави Адміністрації президента Леоніда Кучми. У той час Медведчук був членом Вищої ради юстиції.

Ділянки розташовані на узбережжі Чорного моря – в популярних курортних регіони в муніципалітетах Несебир, Поморіє і Царево. Частина землі має призначення під вілли та курортно-рекреаційні будівлі, частина – під сільське господарство.

Журналісти з’ясували, що для купівлі закордонної нерухомості в Болгарії заснували п’ять фірм, в капітал яких загалом влили близько 37 млн лев – це майже 19 млн євро за нинішнім курсом.

Кінцевим власником цих фірм у болгарському реєстрі компаній зараз зазначена дружина Медведчука телеведуча Оксана Марченко. Про те, що ці фірми контролює родина Медведчука, стало відомо цього року — після обрання його нардепом, що зобов’язало подавати електронні майнові декларації.

  • Журналісти програми «Схеми» зʼясували, що продукцію з «Новошахтинського заводу нафтопродуктів» у Росії, який контролює дружина Медведчука, постачають у США попри те, що політик з 2014 року перебуває там під санкціями. Покупцем є одна з найбільшим американських нафтопереробних корпорацій ExxonMobil, реклама якої часто зустрічається під час автоперегонів.
  • Сімʼя Медведчука володіє в Криму бізнесом, який зʼявився там вже після російської анексії.
  • Медведчук задекларував фрагмент Біблії Гутенберга 1455 року і згодом після прохань науковців показав його.