«Подивляться в бінокль»: у «Слузі народу» розповіли деталі інспектування українських позицій під Горлівкою

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Народний депутат від «Слуги народу» Богдан Яременко повідомив, що українські позиції у Шумах під Горлівкою «проінспектують з бінокля».

Про це він написав у своєму Facebook.

«Є одноразова акція верифікації. У присутності представника місії ОБСЄ представник СЦКК наблизиться до наших позицій на відстань, що дозволить роздивитися їх у бінокль. Одночасно це робитиме і наш представник щодо російських позицій», — зазначив Яременко.

За його словами, уся ця провокація, найімовірніше, була спробою змусити Україну співпрацювати з бойовиками «Л/ДНР». Однак вона провалилася, тому що разом з ОБСЄ інспектуватиме Спільний центр з координації та контролю (СЦКК), яка є винятково російською-українською структурою.

«Ситуація, однак, неприємна, бо росіяни фактично поставили під сумнів діяльність місії ОБСЄ. Тому представники ОБСЄ, які перші піддалися на російський тиск щодо цієї процедури, заявили, що нинішня акція верифікації буде одноразовою і не стане прецедентом для повторення в інших місцях», — підкреслив нардеп.

Водночас інший депутат від «Слуги народу» Єгор Чернєв розкритикував таке рішення у ТКГ і закликав нардепів контролювати хід перемовин.

«Вважаю таке рішення антиукраїнським. І закликаю патріотів з нашої та інших фракцій, нарешті, обʼєднатися, щоб спільними зусиллями контролювати весь хід переговорів у рамках ТКГ і не допускати подібних ситуацій в подальшому», — заявив він.

  • Офіс президента України повідомив, що під час позачергового засідання Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника-координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми на Донбасі буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків».
  • 5 вересня ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди».
  • Командувач Обʼєднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що в разі атаки бойовиків на українські позиції військові дадуть адекватну відповідь усіма наявними силами і засобами.