У Бундестазі готові взяти під опіку соратницю Тихановської Колесникову в разі її увʼязнення

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Бундестазі готові взяти під опіку соратницю Тихановської Колесникову в разі її увʼязнення

Белсат

Віцеголова Бундестагу Клаудіа Рот заявила, що готова взяти під опіку білоруську опозиціонерку, члена президії Координаційної ради Марію Колеснікову, якщо її позбавлять волі на тривалий термін з політичних мотивів. Про це Рот заявила в інтерв’ю dpa, передає DW.

«Вона — обличчя демократичного руху в Білорусі, я висловлюю їй свою велику солідарність, її необхідно підтримувати і захищати», — зазначила Рот.

Водночас, за даними офісу Рот, подібна опіка може бути організована через правозахисну організацію Libereco, що виступає за дотримання прав людини в Білорусі та Україні.

Рот вимагає від Олександра Лукашенка прояснити місцеперебування Колесникової. Вона також наголосила, що дії офіційного Мінська проти останнього з лідерів білоруського демократичного руху, які залишилися у країні, свідчать про «безпринципність диктатора Лукашенка».

  • 7 вересня в центрі Мінська невідомі люди викрали і вивезли на мікроавтобусі одного з лідерів білоруської опозиції — Марію Колесникову.
  • Зранку 8 вересня представники Держприкордонкомітету Білорусі повідомили, що усі троє — Колесникова, Родненков і Кравцов — відбули до України. Згодом там уточнили, що Колесникову затримано.
  • У ДПСУ підкреслили, що Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала.
  • Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що двох членів Координаційної ради білоруської опозиції «насильно видворили» з Білорусі до України. Колесникова ж кордон не перетинала, тому що вчинила «дії, які унеможливили це».