Кравчук: Україна вважає обстріл бойовиків на Донбасі провокацією, яка не є підставою для зриву перемир’я

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук повідомив, що обстріл на Донбасі 6 вересня не є зривом перемир’я.

Про це він повідомив під час позачергового засідання ТКГ, передає пресслужба Офісу президента.

«Ми дуже цінуємо режим повного та всеосяжного припинення вогню, якого вдалося досягти 27 липня. Саме тому ми постійно стежимо за тим, як виконуються домовленості, й нам важливо, щоб «нормандський процес» якомога швидше дав результат. Українська сторона робитиме все для того, щоб не допустити зриву перемирʼя на Донбасі», — заявив Кравчук.

Також він прокоментував і заяви ватажка бойовиків Пушиліна про облаштування українськими військовими позицій біля Шумів, які начебто суперечать домовленостям у ТКГ. Кравчук повідомив, що місія ОБСЄ провела повітряне спостереження й не виявила на вказаних Пушиліним координатах військових укріплень.

  • Бойовики 6 вересня вперше за час перемир’я на Донбасі прицільно обстріляли українські позиції. Унаслідок обстрілу було поранено одного бійця ЗСУ, який розбирав постраждалий від пожежі бліндаж.
  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня. За цей час від обстрілів не загинув жоден український військовий.
  • Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) на засіданні 19 серпня погодила чотири нових ділянки розведення сил і 20 ділянок розмінування.
  • Ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін 5 вересня наказав атакувати українські позиції поблизу селища Шуми. Пушилін закликав українську сторону «з 08:00 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі».