ФБР розглядає три варіанти іноземного втручання у вибори в США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Федеральне бюро розслідувань США оприлюднило посібник з безпеки на час виборів американського президента в 2020 році, в якому вказало три основних способи іноземного втручання.

«Злочинні операції з-за кордону націлені на те, щоб підірвати довіру до наших демократичних інститутів. Вони діють трьома методами», — сказано в документі.

Перший метод втручання — кібератаки на виборчі кампанії та інфраструктуру органів влади США, які будуть супроводжуватися витоком інформації з компʼютерів, баз даних, мереж, телефонів і пошти.

Другим методом названа політична реклама нібито від громадян США. Спосіб передбачає таємне фінансування і лобіювання інтересів іноземних агентів впливу за рахунок пожертвувань на виборчу гонку.

Третій і найголовніший метод — фейки в соцмережах і дезінформація. Такий спосіб добре себе показав на минулих виборах США. У ФБР кажуть, що цей метод дозволяє провокувати конфлікт у суспільстві та розпалювати ненависть (сутички в містах, акції).

ФБР активізувала роботу з усіма відомствами, в тому числі і компаніями, щоб протистояти втручанню. Основну загрозу виборам США несуть Росія та Китай.