Кабмін погодив виплату компенсації за зруйноване на Донбасі житло. Хто і скільки може отримати?

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Кабмін погодив виплату компенсації за зруйноване на Донбасі житло. Хто і скільки може отримати?

Roberto Maldeno / Flickr

Українцям нададуть компенсацію за зруйновані житлові будинки та квартири внаслідок «надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією Російської Федерації».

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 2 вересня.

«У державному бюджеті України на 2020 рік на це передбачено 20 мільйонів гривень. Мінреінтеграції визначено головним розпорядником коштів», — повідомив віцепрем’єр-міністр України — міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Як зазначається, розмір компенсації постраждалим визначатимуть за показниками опосередкованої вартості будівництва житла в регіонах України, але він не перевищуватиме 300 тисяч гривень.

Постраждалими визнаються громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є власниками житла на контрольованій урядом України території, що було зруйноване після 14 квітня 2014 року.

Обстежувати пошкоджене та зруйноване житло та вести його облік будуть органи місцевого самоврядування або військово-цивільні адміністрації. Вони складатимуть списки постраждалих і видаватимуть довідки про визнання особи постраждалою внаслідок надзвичайної ситуації воєнного характеру, до якої призвела збройна агресія РФ.

На основі складених списків спеціальні комісії, утворені при органах місцевого самоврядування та при військово-цивільних адміністраціях, ухвалюватимуть рішення про надання і розмір компенсації.

Кабмін також доручив Донецькій і Луганській ОДА протягом місяця сформувати комісії з розгляду питань, пов’язаних із наданням компенсацій власникам зруйнованого житла, й організувати їхню роботу.

Зазначимо, що постанову про можливість отримання компенсації за зруйноване житло було ухвалено ще 10 липня 2019 року. Проте гроші на реалізацію було вирішено закласти в державному бюджеті на 2020 рік.