1 вересня у Мінську: студенти вийшли на масові протести, а ОМОН їх жорстко затримував

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
1 вересня у Мінську: студенти вийшли на масові протести, а ОМОН їх жорстко затримував

Наша Ніва / Telegram

У Мінську 1 вересня сотні студентів вищих навчальних закладів вийшли на акцію протесту. Вони планували дійти до будівлі Міністерства освіти, щоб передати петицію з вимогою про відставку самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та проведення нових виборів. Але силовики їм всіляко перешкоджали.

Про це повідомляють TUT.by та «Радыё Свабода».

До студентів на акції протесту також долучилися і викладачі. Мітингувальники кілька разів намагалися підійти до Міністерства освіти, але силовики блокували рух по їхньому маршруту. ОМОН жорстко затримував студентів.

Правозахисники «Вясна» повідомляють про загалом понад 70 затриманих у Білорусі у цей день, серед них є журналісти.

Студенти також організовувати ланцюги солідарності біля своїх навчальних закладів — їх одразу розганяла міліція.

Зокрема, біля Академії мистецтв близько 50 студентів влаштували перформанс на знак протесту — одягнені у чорний одяг вони заклеїли роти чорним скотчем.

Студенти пройшли маршем центральними вулицями столиці у бік проспекту Незалежності. Силовики кілька разів перекривали їм підходи, але близько 16:00 студенти все ж таки вийшли на проспект, деякі з них прорвалися через кордон міліції. Студенти скандували «Саша, ти відрахований», «Забирайся» та «Ганьба».

Студенти ближче до вечора зібралися на площі Незалежності, туди одразу підʼїхали автозаки. Звідти протестувальники пройшли колоною до площі Перемоги.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 30 серпня на черговому марші в Мінську зібралися близько 200 тисяч людей. Вони хотіли пройтися центральним проспектом Незалежності, однак дорогу їм перегородила міліція, тому активісти пішли до резиденції президента. До кінця дня затримали близько 150 осіб, а Лукашенко знову ходив по резиденції з автоматом.