Протести в Білорусі: викладачі та понад 2 тисячі студентів Гродненського університету вимагають нових виборів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Понад 2 тисячі студентів і більше ніж 50 викладачів Гродненського державного університету імені Янки Купали підписали петицію з вимогою провести нові вибори президента Білорусі. Свої підписи поставили студенти всіх факультетів, магістранти, а також деякі випускники.

Про це повідомляє «Радыё Свабода».

«Ми хочемо жити у країні, де вибори чесні [...], де міліція гарантує безпеку громадян, а не загрожує їхньому життю і здоровʼю [...]. Ми не хочемо боятися виходити на вулиці у своєму місті», — йдеться в петиції.

Підписанти вимагають визнати вибори 9 серпня недійсними, притягнути винних силовиків до відповідальності, звільнити всіх затриманих, а також покарати всіх, хто брав участь у фальсифікації результатів виборів.

Раніше підтримку демонстрантам висловила ректор університету Ірина Кітурка. Вона пообіцяла не звільняти викладачів і не виганяти студентів за політичні погляди.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 30 серпня на черговому марші в Мінську зібралися близько 200 тисяч людей. Вони хотіли пройтися центральним проспектом Незалежності, однак дорогу їм перегородила міліція, тому активісти пішли до резиденції президента. До кінця дня затримали близько 150 осіб, а Лукашенко знову ходив по резиденції з автоматом.
  • Олександр Лукашенко заявив про розробку третього варіанту Конституції країни. Він каже, що «за зміни» і хоче систему, яка не буде завʼязана на особистості президента. При цьому він проти повернення Конституції 1994 року.
  • На 1 вересня в Білорусі анонсували наймасовіший страйк у країні — усіх закликають зупинити роботу.