Початок навчання у школах: батьки можуть вибирати форму навчання дітей, телеуроки продовжать

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сьогодні у школах України почався новий навчальний рік, який буде проходити в умовах карантину через пандемію коронавірусу. У звʼязку з цим премʼєр-міністр Денис Шмигаль заявив, що батьки дітей самі зможуть обирати форму навчання для дітей, крім жителів «червоних» зон (там діятиме виключно дистанційне навчання). Телеканали продовжать транслювати телеуроки, щоб полегшити процес навчання.

Про це повідомляє пресслужба уряду.

«В Україні є можливість навчатися як у традиційній формі, так і в дистанційній, екстернатній або домашній», — заявив Шмигаль, додавши, що з держбюджету регіонам виділяється освітня субвенція, за яку місцеві органи можуть закуповувати для шкіл медичні маски, рукавички, антисептики тощо.

«Якщо таких коштів не вистачає, Кабмін готовий виділити їх додатково або зробити перерозподіл за заявою відповідних власників [місцеві органи влади]. Вони повинні були забезпечити їх усім необхідним. Ми це контролюємо. Відповідні комісії виїжджали до шкіл протягом двох попередніх тижнів і контролюватимуть ситуацію надалі», — зазначив Шмигаль.

Санітайзери і засоби дезінфекції, крім масок, повинна закуповувати для шкіл місцева влада. Маски купують дітям батьки. При цьому вчителі не мають права примушувати батьків купувати маски і санітайзери або здавати на них гроші — у таких випадках потрібно звернутися до управління освіти.

Премʼєр нагадав, що школи почали працювати в «зеленій», «жовтій» і «помаранчевій» зонах епідемічної небезпеки. У закладах, які розташовані в «помаранчевій» зоні, навчання дозволено групами не більше ніж 20 осіб. Діти можуть відвідувати уроки з дотриманням санітарних норм.

За даними Міністерства освіти і науки, сьогодні на навчання вийшли понад 4,2 мільйона учнів (школярі, студенти, курсанти, аспіранти), з яких понад 428 тисяч — першокласники.