Скасування «шведського стола» і розробка маршрутів учнів — як працюватимуть школи під час адаптивного карантину

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Скасування «шведського стола» і розробка маршрутів учнів — як працюватимуть школи під час адаптивного карантину

Ben White / Unsplash

Українські школи під час адаптивного карантину працюватимуть у «зеленій», «жовтій» і «помаранчевій» зонах епідемічної небезпеки.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу 27 серпня.

За його словами, у «зеленій» і «жовтій» зонах вчителі зможуть працювати без масок за умови дотримання відповідної дистанції або з використанням захисного щитка. Також від носіння масок звільнили учнів 1—4 класів, оскільки ВООЗ не дає таких рекомендацій. До того ж діти цієї категорії менше хворіють на коронавірус.

МОЗ рекомендував мінімальне пересування учнів між класами і за можливості проводити заняття в одному кабінеті.

«Ми рекомендуємо, щоби були розроблені маршрути учнів у школах, щоб вони були максимально зручні. Зазвичай у школі є не один вхід і вихід. Ми рекомендуємо максимально відкрити всі входи і виходи, розробити маршрути, щоб, наприклад, діти з молодших класів заходили через один вхід, діти старших класів — через інший, щоб вони не перетиналися і щоб не було скупчення дітей», — розповів Степанов.

Також МОЗ рекомендує розпочинати уроки в різний час — хоча б із 15-хвилинним проміжком.

«Усі без винятку працівники школи повинні проходити температурний скринінг, коли вони заходять до школи. За будь-яких ознак коронавірусної хвороби, за будь-яких симптомів краще взагалі не приходити до школи, а якщо вони виявлені — то треба звернутися до лікаря і залишити школу», — додав міністр.

На вході до школи мають стояти антисептики, а дітям рекомендують мити руки з милом після кожного уроку.

Якщо в когось із дітей виявлять ознаки коронавірусу у школі, на учня надягнуть захисну маску, проведуть його до окремого кабінету, а приміщення, де він перебував, провітрять і продезінфікують.

Водночас працівники школи мають повідомити батькам школяра про ситуацію і викликати лікаря.

Якщо тест підтвердить COVID-19 у дитини, весь клас повинен піти на самоізоляцію. Відповідне рішення ухвалить епідеміолог.

Також МОЗ пропонує скласти графік відвідування шкільних їдалень, а за столом одночасно має бути не більше чотирьох осіб із дотриманням дистанції. Мультипрофільне харчування за типом «шведський стіл» і самообслуговування не рекомендуються.

Окрім цього, усі працівники їдальні повинні працювати в захисних масках і рукавичках.

Зі свого боку виконувач обов’язків першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський зазначив, що в разі інфікування COVID-19 вчителя, який контактував із кількома класами, школу можуть закрити на карантин.

«Людина просто йде на самоізоляцію або в лікарню, визначається коло контактних осіб, які так само йдуть на самоізоляцію. Директор ухвалює рішення, хто буде заміщати вчителя. Проводиться тестування, залежно від кількості захворілих, якщо вона не критична, то процес навчання триватиме», — заявив він.

  • Кабінет міністрів продовжив адаптивний карантин в Україні до 31 жовтня. Країну продовжать ділити на чотири карантинні зони за рівнем поширення коронавірусу.
  • У Міністерстві освіти і науки розповіли, що для шкіл маски і антисептики для навчання під час карантину буде закуповувати місцева влада.
  • Міністерство охорони здоров’я 30 липня оприлюднило постанову головного санлікаря про правила навчання у школах та університетах на період адаптивного карантину.
  • Раніше в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що відомство розробляє запасні варіанти навчання з 1 вересня на випадок погіршення епідемічної ситуації. Зокрема, у відомстві розглядають варіант змішаної форми навчання для школярів із 1 вересня — частково офлайн, частково онлайн або відвідування школи позмінно.