Держдеп опублікував деталі розмови Помпео та Зеленського. США стурбовані продажем «Мотор Січі» китайцям

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Держдеп опублікував деталі розмови Помпео та Зеленського. США стурбовані продажем «Мотор Січі» китайцям

Twitter / Володимир Зеленський

Державний секретар США Майкл Помпео у розмові з президентом Володимиром Зеленським висловив занепокоєння щодо можливості продажу компанії «Мотор Січ» інвесторам з Китаю.

Про це повідомляє пресслужба Держдепу.

Зовнішньополітичне відомство США опублікувало звіт про розмову Помпео із Зеленським. Держсекретар привітав народ України з Днем Незалежності та підкреслив, що Сполучені Штати будуть і надалі підтримувати Україну.

«Держсекретар Помпео висловив стурбованість США з приводу згубних інвестицій Китаю в Україну, включаючи зусилля Пекіна щодо придбання виробника двигунів «Мотор Січ», — зазначають у повідомленні.

Також Помпео і Зеленський обговорили події в Білорусі, зусилля України щодо боротьби з COVID-19, агресію Росії на сході України та відновлення українського суверенітету та територіальної цілісності в Криму.

За даними американських ЗМІ, у США вважають, що продаж заводу «Мотор Січ» як одного з головних світових виробників двигунів для авіаційної промисловості в рази підвищить оборонні спроможності Китаю.

  • Бізнесмен Олександр Ярославський 4 серпня заявив, що його група компаній DCH спільно з китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited буде розвивати українське авіапідприємство «Мотор Січ». У DCH деталі угоди не розкрили й додали, що сторони будуть вести спільну діяльність.
  • 6 серпня Зеленський доручив уряду та РНБО перевірити, чи відповідає приватизація різних обʼєктів економічним інтересам країни. Зокрема, і продаж «Мотор Січ» китайцям. В АМКУ після заявили, що перевіряють покупку «Мотор Січ».
  • 7 серпня Ярославський заявив, що прокуратура повторно заарештувала акції корпорації «Мотор Січ». Він просить президента Володимира Зеленського втрутитися в ситуацію, інакше китайські інвестори можуть подати багатомільйонні позови в міжнародні суди.