У НАТО відповіли Лукашенку: Війська на кордонах Білорусі розгорнули ще до виборів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У НАТО відповіли самопроголошеному президенту Білорусі Олександру Лукашенку, що війська Альянсу були розміщені на білоруських кордонах ще до президентських виборів.

Про це заявила речниця НАТО Оана Лунгеску в коментарі Интерфаксу.

«Наші розгортання [військ] у Балтійському регіоні на території союзників НАТО мають оборонний характер, вони передували кризі в Білорусі, і ми діємо прозоро в тому, що стосується бойової підготовки і навчань, які плануються на довгостроковий період», — пояснила вона.

Як приклад Лунгеску навела розгортання систем радіолокаційного виявлення НАТО у Польщі для підтримки авіаційних навчань польських та американських винищувачів.

  • Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що будь-яка спроба білоруського уряду використовувати НАТО як привід для придушення протестів є «неправильною і неправомірною».
  • 22 серпня Лукашенко оголосив про приведення військ у повну бойову готовність у зв’язку з нібито загрозою вторгнення з боку країн НАТО, які буцімто підтримують Світлану Тихановську. Наступного дня в альянсі відкинули ці закиди й заявили, що не мають намірів погрожувати Білорусі чи якійсь іншій країні й не розгортали жодних військ, оскільки позиція альянсу «чітко захисна».
  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.