Глава НАТО Столтенберг порадив Білорусі не використовувати альянс як привід придушити протести

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава НАТО Столтенберг порадив Білорусі не використовувати альянс як привід придушити протести

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Будь-яка спроба білоруського уряду використовувати НАТО як привід для придушення протестів є «неправильною і неправомірною». Про це заявив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, повідомляє Reuters.

«НАТО не нарощує сили в регіоні, тому будь-яка спроба режиму в Білорусі використовувати НАТО як виправдання або привід для розгону демонстрантів у своїй власній країні — це абсолютно неправильно і абсолютно неправомірно», — сказав Столтенберг.

Також глава Альянсу закликав провести вільні та чесні вибори у Білорусі.

Нагадаємо, 22 серпня Лукашенко оголосив приведення військ у повну бойову готовність у зв’язку з нібито загрозою вторгнення з боку країн НАТО, які буцімто підтримують Світлану Тихановську. Наступного дня в альянсі відкинули ці закиди й заявили, що не мають намірів погрожувати Білорусі чи якійсь іншій країні й не розгортали жодних військ, оскільки позиція альянсу «чітко захисна».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.