У НАТО відповіли на закиди Лукашенка про загрозу військового вторгнення. Порадили поважати права людини

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У НАТО відповіли на закиди Лукашенка про загрозу військового вторгнення. Порадили поважати права людини

NATO / Flickr

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив приведення військ у повну бойову готовність у зв’язку з нібито загрозою вторгнення з боку країн НАТО, які буцімто підтримують Світлану Тихановську.

В альянсі відкинули ці закиди, повідомляє BBC.

22 серпня Лукашенко ухвалив рішення привести основні частини Збройних сил у бойову готовність і перекинути їх на західний напрямок. За словами Лукашенка, іноземні війська готуються до вторгнення з боку Польщі та Литви.

У НАТО відповіли, що не мають намірів погрожувати Білорусі чи якійсь іншій країні й не розгортали жодних військ, оскільки позиція альянсу «чітко захисна». Також альянс порадив білоруському керівництву поважати основоположні права людини.

Зі свого боку закиди Лукашенка прокоментував президент Литви Ґітанас Науседа.

«Режим намагається відвернути увагу від внутрішніх проблем Білорусі будь-якою ціною, у тому числі за допомогою повністю безпідставних заяв про уявні загрози з-за кордону», — сказав він.

Польський президент Анджей Дуда також заперечив будь-які плани щодо військового вторгнення, яке назвав «сумною та дивною» пропагандою режиму Лукашенка.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Через результати виборів у країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів у Білорусі в $500 млн.
  • Глави країн-членів ЄС не визнали результати виборів у Білорусі. ЄС готує санкції проти представників влади Білорусі, а також проти відповідальних за насильство.