МЗС Німеччини заявило про готовність запровадити нові санкції проти РФ через отруєння Навального

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
МЗС Німеччини заявило про готовність запровадити нові санкції проти РФ через отруєння Навального

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Німеччина буде готова ввести дипломатичні санкції проти Росії, якщо виявить, що до отруєння опозиціонера Олексія Навального причетні російські державні органи.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас, пише Reuters.

«Що стосується готовності Росії прояснити справу (Олексія) Навального, ми будемо діяти так само, як і у випадку з убивством в Тіргартені», — сказав він.

Зазначимо, в кінці серпня 2019 року в Берліні застрелили колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За його вбивство затримали росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. Але, як стверджується у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, це вигадане імʼя. За їхніми даними, підозрюваного звуть Вадим Миколайович Красиков і він може бути причетний до замовного вбивства, вчиненого в Москві в 2013 році.

Після цього Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило персонами нон ґрата двох працівників посольства Росії в Берліні.

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив у реанімацію з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • 21 серпня омські лікарі назвали основний діагноз — порушення обміну речовин і падіння рівня цукру у крові.
  • 22 серпня Навального доправили до Німеччини, у лікарню «Шаріте». 24 серпня шпиталь підтвердив, що політика отруїли інгібіторами холінестерази — речовинами, які призупиняють або уповільнюють передачу нервового сигналу від мозку до органів. Наразі конкретну речовину не встановили, триває аналіз.
  • Лікарі з берлінської клініки «Шаріте» (Charite), де зараз лікується російський опозиційний політик Олексій Навальний, попросили допомоги в експертів із отрут і хімічних бойових отруйних речовин.