Двох дипломатів РФ оголосили персонами нон ґрата в Німеччині через гучне вбивство

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Міністерство закордонних справ Німеччини оголосило персонами нон ґрата двох працівників посольства Росії в Берліні у звʼязку зі справою про вбивство громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі в столиці ФРН у серпні. Про це повідомляє пресслужба МЗС Німеччини.

Зазначають, що дипломати мають покинути Німеччину протягом тижня. Уряд Німеччини звинуватив російську владу в тому, що вони недостатньо тісно співпрацювали при розслідуванні вбивства Хангошвілі.

«Уряд ФРН тим самим відреагував на те, що російська влада, незважаючи на повторювані, наполегливі вимоги на високому рівні, недостатнім чином співпрацювала при розслідуванні вбивства в берлінському Тіргартені, вчиненого 23 серпня. Ці очікування були сформульовані статс-секретарем [МЗС Німеччини Андреасом] Михаелісом у розмові з послом Нечаєвим, яка відбулась 20 листопада в МЗС ФРН», — йдеться в повідомленні МЗС Німеччини.

У міністерстві додали, що уряд ФРН «залишає за собою право робити подальші кроки для розслідування інциденту».

«Серйозна та безпосередня співпраця російської влади залишається обовʼязковою, враховуючи, що сьогодні генеральний прокурор узяв на себе розслідування цієї справи на тій підставі, що є достатні реальні свідчення того, що вбивство скоєне або від імені державних органів РФ, або від імені Чеченської Республіки у складі РФ», — заявили в МЗС ФРН.

Вбивство Зелімхана Хангошвілі

В кінці серпня в Берліні застрелили колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. За його вбивство затримали росіянина з паспортом на імʼя Вадима Соколова. Але, як стверджується у спільному розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, це вигадане імʼя. За їхніми даними, підозрюваного звуть Вадим Миколайович Красиков і він може бути причетний до замовного вбивства, вчиненого в Москві в 2013 році.

Встановити справжнє імʼя «Вадима Соколова» учасники розслідування змогли з допомогою фотографії з архіву Інтерполу. Зображення Вадима Красикова, передане Росією в Інтерпол у 2014 році, більш ніж на 80% збігається зі знімком «Вадима Соколова», який поширили після вбивства Зелімхана Хангошвілі. Щоб знайти подібність, використовували функцію розпізнавання облич у хмарному сервісі Microsoft Azure.

Про Вадима Красикова відомо, що він народився 10 серпня 1965 року в селі Кенестобе в Туркестанської області Казахстану. В 1980-х роках його сімʼя переїхала в Бурятію. Потім Красиков разом з дружиною і двома дітьми переїхав до Іркутська. З 2009 року він жив у Підмосковʼї.