Нацбанк оголосив банк «Аркада» банкрутом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк визнав неплатоспроможним банк «Аркада».

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Регулятор пояснив, що таке рішення ухвалено зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу, що становить менше за одну третину від мінімального встановленого рівня. «Рішення ухвалене з метою захисту інтересів вкладників і кредиторів банку», — пояснили в НБУ.

Нацбанк пояснив, що проблеми в «Аркади» сталися через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки у Києві, за адресою вул. Ольгинська, 3. Цю нерухомість банк у 2019 році надав як заставу за кредитом, залученим пов’язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладання кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю. У зв’язку з цим банк відобразив списання з балансу цього об’єкта нерухомості.

Таким чином капітал банку впав нижче за нормативний рівень і став від’ємним. Національний банк вивчив матеріали про переоформлення права власності на об’єкт (договір застави, кредитний договір і додатки до нього) і звернувся до Національної поліції із заявою щодо неправомірних дій посадових осіб банку та з проханням зберегти зазначену нерухомість.

Понад 90% вкладників «Аркади» (понад 5 тисяч осіб) отримають вклади в повному обсязі. Розмір їхніх вкладів не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму у 200 тис. грн. Клієнти із більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів. Загалом Фонд виплатить вкладникам 285 млн грн.

  • У червні Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) подав позов до Господарського суду Києва проти колишніх керівників збанкрутілого Платинум Банку про стягнення 1,48 млрд грн.
  • Національний банк України за рішенням суду почав примусово стягувати з ексвласника збанкрутілого банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн.
  • У грудні 2019 року колишній очільниці ради директорів збанкрутілого Дельта Банку Олені Поповій, заступнику начальника департаменту корпоративного бізнесу банку, а також директору однієї з компаній повідомили про підозру в розкраданні 4,4 млрд гривень.