Революція не геополітична, вона мирна і за вибори. Тихановська виступила на засіданні Європарламенту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка за даними спостерігачів перемогла на виборах, виступила через відеозвʼязок на засіданні комітету із закордонних справ Європарламенту. Вона заявила, що в Білорусі відбувається «мирна революція», яка не має геополітичного підтексту.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

«Революція в Білорусі не є геополітичною — вона не є ні проросійською, ні антиросійською, ні проєвропейською, ні антиєвропейською», — сказала вона, підкресливши, що вимоги народу прості — вільні та чесні вибори. Тихановська додала, що люди вже не відступлять і не здадуться. «Ми більше не є опозицією, ми представляємо більшість», — заявила Тихановська, кажучи про масові акції 23 серпня, коли в Мінську люди прийшли до резиденції президента, а Олександр Лукашенко разом із 15-річним сином зі зброєю в руках облітали мітинги на вертольоті.

За словами Тихановської, її завдання — домогтися перевиборів у Білорусі шляхом діалогу з Лукашенком. Вона закликала міжнародне співтовариство «посприяти цьому діалогу».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Євросоюз не визнав результатів виборів у Білорусі. Лідери блоку висловили занепокоєння через можливе військове вторгнення Росії в Білорусь, тож утрималися від сміливих заяв щодо ситуації у цій країні. Вони підкреслили, що Лукашенко відмовляється від діалогу, тому доводиться спілкуватися з Путіним.
  • Тихановська заявила, що не висуватиме свою кандидатуру, якщо у країні призначать повторне голосування за лідера держави.