Протести в Білорусі: Євросоюз змушений вести переговори з Путіним, оскільки Лукашенко не хоче розмовляти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на спільній з президентом Франції Емманюелем Макроном пресконференції заявила, що лідери країн Євросоюзу змушені обговорювати кризу в Білорусі з російським керівництвом, оскільки Олександр Лукашенко відмовляється виходити на контакт.

«Ми говоримо з Росією. Ми б хотіли з Білоруссю, але Лукашенко досі ні з ким не розмовляв», — сказала Меркель, цитує Укрінформ.

За її словами, Німеччина і Франція (Євросоюз в цілому) вже донесли Володимиру Путіну свою позицію щодо Білорусі — потрібен діалог між опозицією і владою за посередництва ОБСЄ.

Меркель також зазначила, що з Путіним говорив і голова Європейської Ради Шарль Мішель. Європейські держави єдиним фронтом наполягатимуть на основних вимогах: ні насильству силовиків, чесні вибори, вільні мітинги та звільнення всіх політичних вʼязнів.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • В адміністрації президента Росії заявили, що фіксують пряме втручання у внутрішні справи Білорусі. Але з чийого боку — не сказали.
  • 20 серпня платформа «Голос» оприлюднила звіт про вибори в Білорусі. Результати істотно відрізняються від офіційних — вибори сфальсифіковані.