Тихановська не планує висуватися на посаду президента Білорусі, якщо призначать нові вибори

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка за даними спостерігачів перемогла на виборах, заявила, що не висуватиме свою кандидатуру, якщо в країні призначать повторне голосування за лідера держави.

Про це вона сказала в інтервʼю телеканалу «Белсат».

«Звільнення політвʼязнів — це вимога всіх, хто страйкує, всього білоруського народу. Я не планую сама [висуватися]», — сказала Тихановська, відповідаючи на питання про перспективи участі в можливих виборах її або її чоловіка — блогера Сергія Тихановського, якого напередодні перевели в ізолятор міста Жодино.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Євросоюз не визнав результатів виборів у Білорусі. Лідери блоку висловили занепокоєння через можливе військове вторгнення Росії в Білорусь, тож утрималися від сміливих заяв щодо ситуації в цій країні. Вони підкреслили, що Лукашенко відмовляється від діалогу, тому доводиться спілкуватися з Путіним.