Сьогодні в Білорусі неофіційний День незалежності. Опозиція пропонує відзначити свято масовими мітингами в усіх містах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сьогодні в Білорусі неофіційний День незалежності. Опозиція пропонує відзначити свято масовими мітингами в усіх містах

Наша Ніва / Telegram

В цей день, 25 серпня 1991 року, Верховна Рада Білоруської РСР проголосувала за незалежність, хоча дата офіційно не вважається Днем незалежності. Опозиція пропонує відзначити свято масовими мітингами в усіх містах країни.

Про це повідомляє Telegram-канал NEXTA, який де-факто працює як один з координаторів масових акцій білоруської опозиції.

«25 серпня 1991 року патріоти Білорусі (разом із депутатами Білоруського народного фронту) змусили Верховну Раду проголосувати за Незалежність нашої країни. Прикметно, що тодішній депутат Олександр Лукашенко був одним з небагатьох, хто утримався від голосування», — повідомляє NEXTA.

Канал пропонує збори для відзначення Дня незалежності о 18:00. У мінську в цей час планується вихід протестувальників на площу Незалежності, де очікують на появу депутатів, які ухвалили історичне рішення про вихід зі складу СРСР і державний суверенітет.

У Молодечно збираються о 12:00, в інших містах — о 18:00. Формат святкування Дня незалежності ситуативний — це можуть бути як мітинги, так і марші, живі ланцюги або автопробіги.

NEXTA також анонсувало «дуже важливе повідомлення» від кандидатки в президенти Світлани Тихановської, яка, за даними незалежних опитувань, перемогла Олександра Лукашенка.

Офіційно в Білорусі День незалежності з 1996 року святкують 3 липня — в день звільнення БРСР від нацистської окупації. Таке рішення ухвалив президент Олександр Лукашенко після проведення референдуму.

До цього, з 1991 року, свято відзначали 27 липня, коли депутати Верховної Ради БРСР ухвалили Декларацію про незалежність. Після провалу путчу в Москві, 25 серпня, Декларації надали статус конституційного закону.

Наразі Білорусь — єдина пострадянська країна, де офіційне святкування Дня незалежності не пов’язане з процесом розпаду Радянського Союзу.