«Незалежність треба захищати кожен день і кожному з нас». Зеленський, Шмигаль, Разумков, Порошенко та інші політики привітали українців

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україну з 29-ю річницею Незалежності привітали низка українських політиків. Зокрема, президент Володимир Зеленський у своїй промові назвав День Незалежності «днем народження матері-України», наголосивши, що це свято всіх 65 мільйонів українців у світі.

Зеленський зазначив, що найкращий подарунок до Дня Незалежності — щоб її громадяни були здоровими, тому в країні вживають усіх необхідних заходів для подолання епідемії коронавірусу. Президент також підкреслив, що для народу України зараз важливо бути єдиним цілим, особливо в умовах війни, і не дозволяти внутрішнім та зовнішнім силам розʼєднати країну.

«Час усвідомити, що нашу Незалежність треба захищати кожен день і кожному з нас. Комусь зі зброєю в руках, комусь з указкою, а комусь із медичним скальпелем», — наголосив Зеленський.

Також глава держави оприлюднив у Facebook відео, присвячене 29-й річниці Незалежності.

Перша леді Олена Зеленська також привітала Україну зі святом. «Дехто вважає, що любов — це залежність. Нехай так. Тоді я бажаю своїй Батьківщині в День її народження, в День її Незалежності, щоб кожен її громадянин був так само залежний від неї, як я!» — написала дружина президента.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль записав відео, в якому заявив, що російська агресія в Криму та на Донбасі нагадала всім, що незалежність — це точно не даність. «Тисячі українців загинули в боях саме за територіальну цілісність і суверенітет України. І сьогодні я дякую всім, хто боровся і продовжує боротися за незалежну європейську державу Україну», — заявив глава уряду.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков у привітанні наголосив, що треба бути єдиними та пам’ятати силу країни.

Лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко також привітала Україну зі святом, наголосивши, що Незалежність далася нам тяжкою ціною. «Ми пізнали, що таке війна. Ми досі втрачаємо наших кращих синів і дочок», — наголосила Тимошенко.

Пʼятий президент України і лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко порівняв свято із воскресінням: «Двадцять девʼять років тому на уламках імперії з’явилася самостійна Україна. І це день народження нової країни. Але ж постала вона не на порожньому місці, а на продовження тисячолітньої державної традиції. Після майже 350 років російського панування в Москві твердо були впевнені, ніби Україна навіки вже розчинилася в неосяжних просторах імперії. А вона відродилася. І хіба це не є наше справжнє воскресіння як великого європейського народу?».

Мер Віталій Кличко до Дня Незалежності розмістив відеопривітання, наголосивши, що українці довели, що здатні боротися і перемагати.