«Нам пощастило народитися в Україні». У День Незалежності Зеленський виступив з промовою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський виступив з промовою на Софійській площі в Києві на честь Дня Незалежності України.

«Рік тому я розповідав про те, як кожен мій день починається із СМС з Генштабу про кількість загиблих і поранених в зоні ООС. Але тільки одне повідомлення робить ранок добрим — поранених 0 і загиблих 0. Сьогодні ранок гарний. Сьогодні 29-й день, як на сході країни немає бойових втрат. 29 днів, як наших солдат не ховають. Нещодавно я запитати жителів Донбасі: «Чи чули ви новину, що ми домовилися про тишу?» Вони відповіли: «Ми чули не новину, ми чуємо тишу». І сьогодні, у 29-й день перемирʼя і 29-у річницю Незалежності, ми просимо Бога: нехай ці дні стануть місяцями, місяці стануть роками, а роки стануть століттями», — сказав президент.

Зеленський назвав День Незалежності «днем народження матері-України». За його словами, це свято всіх 65 мільйонів українців. Після цього він заговорив про медиків, які борються із коронавірусом.

«Ми робимо все можливе для подолання коронавірусу, ми зробили все необхідне [...], але головне, що у нас є — українські медики. Вони мужньо протистоять хворобі — вони наші чарівники та супергерої. Ми повинні саме так ставитися до наших медиків, і тоді настане день, коли СМС від Генштабу буде такою ж радісною, як і СМС від МОЗ», — заявив Зеленський.

Президент підкреслив, що для народу України зараз важливо бути єдиним цілим, особливо в умовах війни, і не дозволяти внутрішнім та зовнішнім силам розʼєднати країну.

«Потрібно памʼятати, що незалежно від релігії, мови ми всі — діти України. Не можна нікому дозволити посварити нас — ані всередині, ані ззовні [...]. Сьогодні, на жаль, за нашим столом немає Донецької області, Луганської області та Криму, але ми робимо все для їх повернення [...]. Свої території ми нікому не віддамо», — зазначив глава держави.

«Ми будуємо саме таку країну, країну, яка завжди готова дати відсіч. І байдуже, хто атакує — агресор, вірус, світова криза. Країну, де ті, хто без бою подарував частину території, будуть давати свідчення, а не читати проповіді з патріотизму. Країну, куди наші люди захочуть повертатися хорошими дорогами, які ми сьогодні будуємо. Країну, де жваві суперечки будуть лише про те, як назвати ракету, яку Україна запускає в космос, і на честь кого назвати збудований корвет. Усіх, хто готовий допомагати українцям будувати саме таку крану, ласкаво просимо, долучайтеся. До інших велике прохання – не заважати. У вас було багато років, щоб щось зробити. Люди поставили вам оцінку. Прийміть це і не плутайтесь, будь ласка, під ногами України, яка рухається вперед», — заявив Зеленський, натякнувши на політичних опонентів.

Президент акцентував на тому, що незалежність України залежить від кожного громадянина.

«Час усвідомити, що нашу Незалежність треба захищати кожен день і кожному з нас. Комусь зі зброєю в руках, комусь з указкою, а комусь із медичним скальпелем [...]. Ми всі будуємо незалежну Україну. Ми маємо казати, що буде добре там, де ми є. Ідеальне місце на Землі там, де ти зараз стоїш. Нам пощастило народитися в Україні, просто не всі ще це зрозуміли», — закінчив Зеленський.