Україну з Днем Незалежності привітали США, королева Єлизавета, Папа Римський та інші лідери

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україну з 29-ю річницею Незалежності привітали президенти США, Франції, Німеччини, Швейцарії, Польщі, а також Папа Франциск, королева Єлизавета II і низка інших світових лідерів.

Про це повідомляє Офіс президента.

Посольство США записало відеопривітання. Працівники дипвідомства виконали українську пісню «Ой, ходить сон». «За легендою, ця українська мелодія надихнула американського композитора Джорджа Гершвіна на створення знаменитої Summertime», — зазначили в посольстві.

«Я пишаюся, що США надали понад 41 мільйон доларів допомоги Україні в боротьбі з вірусом та його економічним впливом. Цей День Незалежності також є важливим святкуванням, оскільки Україна сміливо продовжує протистояти російській агресії», — заявив президент Дональд Трамп.

Лідер Франції Емманюель Макрон побажав українському народу процвітання та миру. Він привітав Україну у вирішенні низки питань стосовно Донбасу (звільнення полонених, припинення вогню). Макрон запевнив, що Франція та Німеччина й надалі будуть допомагати вирішити ситуацію на Донбасі.

«Німеччина і в майбутньому дієво та солідарно стоятиме пліч-о-пліч з Україною у справі збереження її незалежності, суверенітету й територіальної цілісності [...]. Я хочу підкреслити: Крим залишається частиною України», — йдеться в листі президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра.

Папа Франциск також побажав народу України миру і процвітання. «У цей час, коли ви святкуєте День Незалежності країни в умовах епідемічної кризи, спричиненої пандемією COVID-19, я запевняю вас та ваших громадян у моїй молитві та близькості, щоб у дусі єднання, солідарності та діалогу ви розбудовували стабільну та єдину державу. Так, щоб кожен українець міг жити в мирі, благополуччі, безпеці та братерстві. Нехай Господь благословить вас та всіх мешканців вашої країни», — йдеться у листі понтифіка.

«З великою радістю надсилаю вам свої теплі привітання з нагоди вашого національного свята, разом з найкращими побажаннями народу України в цей тяжкий час», — йдеться в привітанні королеви Великої Британії Єлизавети II.

Україну також привітали лідери Швейцарії, Польщі, Угорщини, Словаччини, Казахстану, Єгипту, Саудівської Аравії, Туреччини та інших країн.