Сьогодні Україна святкує День державного прапора

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

23 серпня Україна відзначає День державного прапора, запропонований указом другого президента Л. Кучми в 2004 році. З цієї нагоди у столиці та в регіонах відбудеться низка заходів, найперший з яких — урочиста церемонія підняття прапора.

У Києві прапор піднімуть біля будівлі КМДА. З нагоди свята мерія також оголосила низку культурних заходів. За указом президента Володимира Зеленського, церемонія підняття прапора також відбудеться в закордонних дипломатичних установах і військових частинах.

За офіційною версією, 23 серпня 1991 року, після провалу спроби перевороту в Москві, група депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради України. Наступного дня Рада проголосила незалежність.

Саме цим подіям присвячена картина, що зараз розташована на стіні в приміщенні українського парламенту. Сам прапор з того часу зберігається в музеї.

Офіційного статусу синьо-жовтий національний прапор набув 18 вересня 1991 року. 28 січня наступного року Верховна Рада затвердила прапор як державний.

  • 20 серпня на території Національного музею історії України у Другій світовій війні завершили спорудження 90-метрового флагштока, на який повісять найбільший державний прапор у країні.
  • 20 серпня в Києві на Михайлівській площі відкрили оновлену Стіну памʼяті героїв з 4,5 тис. фотографій загиблих і вбитих українських воїнів. Стіну освятив митрополит Православної церкви України Епіфаній.