Reuters: Заступник Помпео планує візит до Росії та Литви, аби обговорити Білорусь — хоче запобігти втручанню РФ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Reuters: Заступник Помпео планує візит до Росії та Литви, аби обговорити Білорусь — хоче запобігти втручанню РФ

Michigan Photography / Flickr

Заступник держсекретаря США Стівен Бігун незабаром відвідає РФ і Литву для переговорів щодо Білорусі, оскільки Вашингтон хоче запобігти російському втручанню. Про це повідомляє Reuters із посиланням на два інформованих джерела.

Відповідаючи на питання про заплановану поїздку Бігуна, представник Держдепартаменту сказав, що «наразі про поїздку не слід оголошувати».

Одне джерело (колишній високопосадовець США) повідомило, що Бігун має найближчими днями виїхати до Москви і столиці Литви Вільнюсу, де наразі перебуває опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.

Нагадаємо, що Сполучені Штати і Європейський Союз засудили вибори в Білорусі, адже вони пройшли з численними порушеннями. Держсекретар США Майкл Помпео закликав Лукашенка прийняти ініціативу інших держав, які запропонували допомогу в переговорах з опозицією та побічно порадив Росії стояти осторонь.

17 серпня президента США Дональд Трамп уперше особисто прокоментував протести в Білорусі — заявив, що ситуація «жахлива».

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська.
  • Через результати виборів у країні вже понад тиждень тривають страйки на заводах і підприємствах. В адміністрації Лукашенка оцінюють збитки від протестів у Білорусі в $500 млн.