«Брудно і бідно». Трамп хотів обміняти понівечений ураганами острів Пуерто-Ріко на Гренландію

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Брудно і бідно». Трамп хотів обміняти понівечений ураганами острів Пуерто-Ріко на Гренландію

Наслідки урагану Марія в Пуерто-Ріко, 2017 рік

U.S. Customs and Border Protection / Wikipedia

Дональд Трамп на повному серйозі хотів обміняти автономну республіку Пуерто-Ріко, що належить США із середини ХХ століття, на острів Гренландія, підпорядкований Данії. На це рішення президента підштовхнула необхідність багатомільярдних вливань у відновлення острівної країни в Карибскьому басейні, що постраждала внаслідок жахливих катаклізмів.

Про це заявив колишній співробітник Міністерства національної безпеки США, повідомляє NBC News.

За словами колишнього урядовця Майлза Тейлора, Дональд Трамп у кулуарах висловлював глибоку ворожнечу до народу Пуерто-Ріко, що входить до складу США як неінкорпорована організована територія. У день виборів американського президента, 3 листопада, країна має остаточно вирішити свій статус.

«У Пуерто-Ріко брудно, а люди там бідні», — цитує Тейлор свого колишнього боса.

У 2018 році Трамп консультувався у своїх урядовців, чи можуть США якось обміняти Пуерто-Ріко на Гренландію, що розташована на схід від Північної Америки. Таке бажання він висловив після серії ураганів, які спустошили острів, вбили тисячі людей та залишили без дому десятки тисяч.

«Ці люди намагаються налагодити своє життя після найгіршого стихійного лиха, яке ми бачили за свого життя, а він їхній президент. Він мав заступитися за них, а не намагатися продати іншій країні», — сказав Тейлор, відомий як прибічник коаліції «Республіканці проти Трампа».

Трамп у відповідь на закиди свого колишнього урядовця заявив, що це брехня, і він його навіть не знає особисто. Уповноважений адміністрації президента у справах відновлення Пуерто-Ріко Пітер Браун, який обійняв посаду в цьому році, додав, що його шеф ніколи не говорив про острів нічого подібного.

Що не так з Пуерто-Ріко?

Підвладний Конгресу США острів, що розташовий на межі Карибського моря й Атлантичного океану, потрапив під американську юрисдикцію внаслідок війни з Іспанією наприкінці ХІХ століття. У1952 році Пуерто-Ріко набув статусу «вільно приєднаної до США країни» й фактично є автономною республікою, що має спільні зі США громадянство, оборону та валюту.

На острові проживают близько 3,2 млн людей, він має розвинену економіку й достатньо високий для країн Латинської Америки рівень життя.

Острів постраждав від низки стихійних лих, що завдали найбільших збитків за всю історію США. Урагани Ірма та Марія у 2017 році вбили 2,9 тисячі людей, а сильні землетруси 2019 року знищили сотні будинків і об’єктів інфраструктури.

Дотепер Трам не висловлював співчуття пуерториканцям і був проти того, щоб на відновлення острову виділяли кошти.

Наразі країна в умовах зруйнованої інфраструктури та відсутності діючих лікарень у деяких регіонах намагається протистояти коронавірусу. У Пуерто-Ріко зареєстровано 12,5 тисячі випадків зараження, ще більше людей під підозрою на інфікування, а 356 осіб померли через ускладнення.

Уряд США мав виділити близько $46 млрд для подолання наслідків стихійних лих, проте більша частина цих грошей так і не дійшла до Пуерто-Ріко. За кілька років острів отримав лише $17 млрд.

Навіщо Трампу Гренландія?

Президент США довгий час висловлює ідею про купівлю Гренландії в Данії, хоча країна давно дала чітко зрозуміти, що не збирається продавати своє заморське володіння, повідомляє CNN. Коли у 2019 році Трампу відмовили в обговоренні такої угоди, він навіть скасував заплановану поїздку до Данії.

Цього літа до Данії їздив голова держдепу США Майкл Помпео, але він не зміг чітко відповісти на запитання про плани Трампа щодо Гренландії.

«Ми хочемо процвітання та безпеки для наших друзів там», — відповів урядовець на запитання про те, чи покинули США «ринок арктичних островів».

Ідея придбати Гренландію з’явилась у США ще в другій половині ХІХ століття. З того часу країна робила з цього приводу Данії неодноразові пропозиції, а у 1917 році навіть викупила в неї Вест-Індські острови в Карибському морі.

Під час Другої світової війни США стали претендувати на анексію острову й окупували його в 1941 для захисту від можливого наступу нацистської Німеччини. В 1951 році внаслідок угоди з Данією США посилили свій вплив у Гренландії та размістили на острові постійні військові бази з десятками тисяч службовців.

Після Холодної війни США втратили інтерес до острову, а у 2004 на ньому залишилася єдина військова база з кількома сотнями персоналу. Проте нещодавно зацікавленість США у Гренландії відновилась — переважно через російську та китайську військову активність в Арктиці.

  • За словами радника президента США Ларрі Кадлоу, Дональд Трамп вважає острів стратегічним місцем через наявність запасів корисних копалин, а також оцінює потенціал Гренландії для бізнесу з нерухомості.
  • Трамп звів до жарту свої плани придбати Гренландію для Сполучених Штатів. У своєму Twitter він опублікував мем із хмарочосом свого імені, розташований у Лас-Вегасі.
  • У червні цього року США відкрили своє консульство у Гренландії. До цього консульство працювало з 1940 по 1953 рік.
  • У 2019 році льодовики Гренландії втратили 600 млрд тонн льоду, що призвело до підвищення рівня світового океану на 2,2 мм.