Трамп у 2017 році пропонував «продати» Пуерто-Рико через наслідки урагану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Трамп у 2017 році пропонував «продати» Пуерто-Рико через наслідки урагану

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп розглядав варіант «продажу» Пуерто-Рико після того, як острів був зруйнований ураганом «Марія» в 2017 році.

Про це повідомляє CNN.

За словами колишньої в. о. міністра нацбезпеки США Елейн Дьюк, висловлювання Трампа спочатку звучали як «думка бізнесмена». «Чи можемо ми віддати на аутсорсинг електроенергію? Чи можемо ми продати острів?» — заявляв президент. При цьому, Дьюк стверджує, що ідея продажу Пуерто-Рико ніколи не розглядалася і серйозно не обговорювалася після того, як Трамп озвучив її.

Ураган «Марія» у 2017 році забрав майже 3 000 життів у Пуерто-Рико, а також майже повністю знеструмив острів. Трамп критикував пуерториканських чиновників за те, як вони розпоряджалися фінансовою допомогою, яку США виділили на відновлення острова.

Пуерто-Рико є залежною від США територією зі статусом неінкорпорованої організованої території — тобто, знаходиться під управлінням США, але не є їх невідʼємною частиною. Дія Конституції США на території обмежена. Верховна влада належить Конгресу США, але територія має систему самоврядування.

  • У серпні 2019 року радник президента США Ларрі Кадлоу підтвердив, що Трамп розглядає питання про покупку острова Гренландія. За його словами, Трамп вважає острів стратегічним місцем через наявність запасів природних копалин, а також оцінює потенціал Гренландії для бізнесу з нерухомості.
  • Пізніше Трамп звів до жарту свої плани придбати Гренландію. У Twitter він опублікував мем з хмарочосом свого імені, який знаходиться в Лас-Вегасі.