WSJ: Трамп зацікавлений у «придбанні» Гренландії. Влада острова йому відмовила

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент США Дональд Трамп обговорював з радниками можливість придбання Гренландії, повідомляє The Wall Street Journal.

Під час зустрічей, обідів та інших заходів Трамп нібито з цікавістю слухав, як його помічники обговорюють ресурси і геополітичне значення Гренландії. Два джерела видання заявили, що президент США попросив юридичного консультанта в Білому домі вивчити можливість угоди.

Деякі радники Трампа, як пише газета, назвали цю ідею «хорошою економічною грою». Інші висловилися проти, назвавши таку ініціативу нездійсненною. Газета акцентує на тому, що неясно, як США могли б реалізувати таку ідею. У той же час джерела видання говорять про купівлю Гренландії «з побоюванням», оскільки поки незрозуміло, наскільки далеко в цій ідеї готовий зайти Трамп.

Білий дім і Державний департамент США, а також представники Королівського дому Данії та посольства країни у Вашингтоні не відповіли на запити журналістів.

Уряд Гренландії пізніше заявив, що острів не продається, пише Reuters.

«Ми відкриті для бізнесу, але не для продажу», — сказала міністр закордонних справ Гренландії Ане Лоне Баґґер.

  • Гренландія — найбільший на Землі острів, автономна територія Данії. Більша частина Гренландії покрита льодом. Населення острова складає близько 56 тис. осіб.
  • Раніше Трамп заявив, що втрачає $3—5 млрд через своє президентство. За його словами, президентство вартує йому «цілого статку» у звʼязку з витратами на адвокатів, оскільки його «кожен день за щось судять».
  • ЗМІ зʼясували, що Трамп з 20 січня 2017 до 5 серпня 2019 року зробив 12 019 неправдивих заяв або таких, які вводили аудиторію в оману.