США відкрили консульство у Гренландії. Раніше Трамп хотів купити острів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

США 10 червня відкрили консульство у столиці Гренландії — місті Нуук.

Про це заявив держсекретар Майкл Помпео, заява якого зʼявилася на сайті Держдепартаменту.

У своїй заяві Помпео подякував Данії за співпрацю. «Наша присутність у місті Нуук зміцнить процвітання, яке ми поділяємо з нашими друзями в Данії та Гренландії, оскільки ми працюємо разом з іншими арктичними союзниками і партнерами для забезпечення стабільності та сталого розвитку в регіоні», — сказав він.

Консульство США у Гренландії працювало з 1940 до 1953 року. У 2019-му США заявили про намір відновити його роботу. Улітку минулого року стало відомо, що президент Дональд Трамп обговорював з радниками можливість придбання Гренландії. Уряд Гренландії пізніше заявив, що острів не продається. Це спровокувало негативну реакцію з боку Данії, якій належить острів.

  • У серпні 2019 року радник президента США Ларрі Кадлоу підтвердив, що глава держави розглядає питання про покупку острова Гренландія. За його словами, Трамп вважає острів стратегічним місцем через наявність запасів природних копалин, а також оцінює потенціал Гренландії для бізнесу з нерухомості.
  • Пізніше Трамп звів до жарту свої плани придбати Гренландію. У Twitter він опублікував мем з хмарочосом свого імені, який розташований у Лас-Вегасі.
  • Датські політики розкритикували Трампа після того, як він скасував візит до Данії, і звинуватили його в неповазі до країни та королеви Маргрете II. Також політики висловили критику Трампу через плани щодо Гренландії.
  • Після цього Данія посилила оборону острова. Уже в грудні вона заявила, що безпека Гренландії важливіше таких загроз, як тероризм і кіберзлочинність.