Журналіст Ткач поскаржився на бездіяльність СБУ у справі про прослуховування: Можна було не чекати, коли спалять машину?

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Журналіст Ткач поскаржився на бездіяльність СБУ у справі про прослуховування: Можна було не чекати, коли спалять машину?

Соколовська Інна / УНІАН

Журналіст-розслідувач Михайло Ткач розповів про перебіг справи після виявлення в його квартирі можливих слідів прослуховувального пристрою.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Протягом тижня в моїй однокімнатній квартирі (площею два паркомісця тещі Гройсмана в «Новопечерських липках») побували 30 людей. Патрульні, слідчі, поняті, але так і не побували ті, хто мав зняти всі питання щодо безпеки мого житла», — заявив Ткач.

За словами журналіста, спочатку поліція не знайшла технічних можливостей, згодом СБУ не знайшла бажання.

«У мене є записи, як слідчий каже, що огляд з технікою буде «сьогодні ж» (8 серпня), потім йому хтось телефонує, і все скасовується. Є докази того, що інша слідча ще 8 серпня звернулася до СБУ по допомогу, але досі її не отримала. Я не просив про охорону, не змінював помешкання, попри рекомендації. Я писав про те, що мовчання і бездіяльність відповідальних несе ризики. Ми скаржилися до прокуратури. Сигналізували як могли. Марно», — додав він.

Також журналіст повідомив, що лише після спалення автомобіля його помешкання прийдуть оглядати Нацполіція разом із СБУ.

«На десятий день! А можна було не чекати, коли спалять машину, і «зробити це разом» і одразу? Або президент Зеленський стане президентом, за якого злочини проти журналістів почнуть розкривати. Або президент Зеленський стане черговим президентом, за якого вб’ють ще одного журналіста», — резюмував Ткач.

  • Уночі 17 серпня невідомі спалили автомобіль, на якому під час своїх розслідувань пересувався журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач. Журналіст нагадав, що під час зйомок за цим автомобілем постійно стежили співробітники Управління державної охорони. Цієї ночі авто стояло біля будинку, де живе водій.
  • 8 серпня журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що знайшов у своїй квартирі ймовірні сліди прослуховувального пристрою. У стелі він виявив отвір завдовжки 60 см, який вів на горище. Ткач розповів, що раніше йому погрожували через журналістську діяльність і попереджали про прослуховування.
  • Поліція Києва після огляду квартири та горища будинку не знайшла слідів прослуховувальних пристроїв, але почала досудове розслідування.
  • 11 серпня Ткач подав скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції стосовно провадження про встановлення пристрою для прослуховування в його помешканні.