The Guardian: Google передає поліції персональні дані праворадикальних користувачів, але не завжди блокує їхні заклики до терору

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
The Guardian: Google передає поліції персональні дані праворадикальних користувачів, але не завжди блокує їхні заклики до терору

TheDigitalWay / Pixabay

З витоку документів Google стало відомо, що спеціальний підрозділ компанії регулярно надсилав поліції персональну інформацію праворадикальних користувачів її сервісів. При цьому Google не обов’язково блокує їхні акаунти — у низці випадків там продовжують залишати погрози насильством та відкрито дискутувати про організацію терактів.

Про це повідомляє The Guardian.

Витоки документів, названі Blueleaks, свідчать про те, що підрозділ Google CyberCrime Investigation Group (CIG) регулярно надсилав дані про користувачів компанії до поліції та антитерористичних агентств. Серед надісланої інформації — справжні імена, поштові адреси, номери кредитних карт, канали та коментарі в YouTube, IP-адреси входів у мережу тощо.

В одному з випадків до рук поліції надійшов звіт з копією коментаря одного з користувачів Google під відео про масові розстріли в Ель-Пасо, у якому той закликав повторити злочин, виходячи з праворадикальних міркувань, і шукав однодумців. Потім він обговорював створення вибухівки. Його акаунт досі активний, і коментарі подібного характеру не видалені.

Виявилося, що в YouTube, що належить Google, безліч коментарів, що спонукають до жорстокості та вбивств, не видаляються, проте компанія надсилає персональні дані їхніх авторів правоохоронцям. Деякі з активних поширювачів пропаганди насильства мають по кілька акаунтів Google, які не блокують.

В деяких випадках коментарі свідчать не так про готовність чинити насильство, як про психічні розлади та суїцидальні настрої користувачів, і вони також залишаються в мережі.

Експерти вважають, що добровільна передача персональної інформації підозрілих користувачів правоохоронцям свідчить про небажання Google нести відповідальність за наслідки поширюваної пропаганди, і не означає при цьому, що випадки закликів до терору будуть розслідувати.