Депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон грата в Євросоюзі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Депутати Європарламенту оголосили Лукашенка персоною нон грата в Євросоюзі

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко є персоною нон грата в Євросоюзі.

Про це йдеться в оприлюдненій спільній заяві депутатів Європарламенту.

«Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, які заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тихановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі і вважаємо його персоною нон грата в Європейському Союзі. Ми приєднуємося до білоруського народу в його вимозі нових і вільних виборів під наглядом незалежних спостерігачів», — заявили європарламентарі.

Також депутати засудили арешти й акти насильства і тортур, що здійснюються проти мирних демонстрантів, закликавши до всебічного розслідування цих злочинів та якнайшвидшого складення санкційного списку.

«Нагадуємо Олександру Лукашенку про відповідальність. Ми рішуче засуджуємо придушення інтернету і ЗМІ, блокади доріг і залякування журналістів з метою зупинити потік інформації про ситуацію в країні. Ми закликаємо до негайного звільнення всіх довільно затриманих і політичних вʼязнів, затриманих до і під час виборчої кампанії», — додали у Європарламенті.

Окремо європолітики закликали Росію утримуватися від будь-якого прихованого або відкритого втручання в ситуацію у Білорусі, а інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям РФ у цьому напрямі.

«Ми закликаємо ЄС підтримати мирне передання влади і розпочати діалог із білоруською опозицією і громадянським суспільством з метою запуску нового виборчого процесу під контролем нової Виборчої комісії, органу, якому могли б довіряти усі сторони», — резюмували лідери Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, Європейської народної партії, партій «Оновити Європу» (Renew Europe), «Зелені» та групи «Європейських консерваторів і реформістів».

Тим часом голова Європейської Ради Шарль Мішель оголосив на своїй сторінці у Twitter, що у середу, 19 серпня, відбудеться позачергове засідання для обговорення ситуації в Білорусі.

«Я скличу нараду членів Європейської Ради цієї середи, о 12:00, щоб обговорити ситуацію в Білорусі», — написав він.

За словами прессекретаря голови Європейської Ради Баренда Лейтца, засідання відбудеться у форматі відеоконференції.