Лукашенко прилетів на один із найбільших заводів Білорусі, де триває страйк. Його освистали і вимагали відставки

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Лукашенко прилетів на один із найбільших заводів Білорусі, де триває страйк. Його освистали і вимагали відставки

Палінчак Михайло / УНІАН

У понеділок, 17 серпня, у Білорусі проти влади вийшла на страйк низка підприємств. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко прилетів гвинтокрилом на Мінський завод колісних тягачів, щоби виступити перед робітниками.

За словами працівників МЗКТ, спочатку Лукашенко розмовляв із невеликою групою людей у цеху і не виходив до тих, хто оголосив страйк. Згодом самопроголошений президент таки вийшов до робітників.

«Я знаю, попри те, що дехто вештається. Ну, 150 на якомусь підприємстві, навіть 200 [людей] погоду не роблять, по-перше. По-друге, треба розуміти, що «поганий» президент тримав зайву чисельність, щоб людей не викидали на вулицю. Виходити потрібно з цього. Хто хоче працювати, хай працює. Не хочуть працювати, що ж, ми їх не змусимо. Якщо хтось не хоче працювати і хоче піти, ніхто нікого не буде гнобити, будь ласка, ворота відчинені», — сказав він.

Лукашенко вдруге заявив, що не погоджується на перевибори.

«Ніколи ви від мене не дочекаєтеся, щоб я під тиском щось зробив. Їх [виборів] не буде. Тому що не буде ні МЗКТ, ні МАЗу, ні БелАЗу, за пів року ми знищимо все. Ми провели вибори. Поки ви мене не вбʼєте, інших виборів не буде», — додав самопроголошений президент.

Також Лукашенко висловив готовність поділитися президентськими повноваженнями, але «не під тиском і не через вулицю».

Він спробував увести в оману робітників, зазначивши, що «робітники завжди підтримували президента...» Натомість працівники заводу почали у відповідь кричати «Ні!»

«Дякую, може не всі. По-чоловічому вам зараз скажу: найстрашніше у житті — це зрада», — запевнив самопроголошений президент.

Білоруські ЗМІ повідомили, що гвинтокрил із Лукашенком полетів з території заводу. Проте згодом його пресслужба уточнила, що Лукашенко «продовжує спілкування з робітниками МЗКТ».

Також на МЗКТ приїхала білоруська опозиціонерка, представниця об’єднаного штабу Марія Колеснікова, яка звернулася до присутніх та запропонувала обрати керівника страйку Мінського тракторного заводу Сергія Ділевського до Координаційної ради, яка може стати перехідним урядом. Страйкарі одноголосно підтримали.

Після цього Колеснікова прийшла на площу Якуба Коласа, де протестувальники, побачивши її, почали скандувати «Дякую!»