«Я сам пройшов через усе це»: Зеленський закликав поліцію «максимально швидко» знайти паліїв автомобіля програми «Схеми»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Я сам пройшов через усе це»: Зеленський закликав поліцію «максимально швидко» знайти паліїв автомобіля програми «Схеми»

Фото з сайту Адміністрації президента України

Президент Володимир Зеленський відреагував на підпал автомобіля програми журналістських розслідувань «Схеми».

Відповідний пост він написав на своїй сторінці у Facebook.

«У грудні 2014 року неподалік палацу «Україна» невідомі спалили моє авто. Поліції знадобилося два місяці, щоб знайти і затримати злочинців. Сподіваюся, що й цього разу правоохоронні органи максимально швидко знайдуть і притягнуть до відповідальності зловмисників, які підпалили авто програми «Схеми», — повідомив Зеленський.

За його словами, журналістська діяльність ніколи не має бути підставою для переслідувань і залякувань. Він також зазначив, що колись сам пройшов через це все.

«Моя творча діяльність завжди була пов’язана з досить гострою критикою чинної на той час влади. Неодноразово це створювало нашому колективу проблеми. Від неофіційних натяків «хлопці, ви дожартуєтесь» до прослуховування, стеження, реальних перешкод і заборон на проведення концертів чи зйомок. Я пройшов все це, я знаю, як це, і ніколи не допущу, щоб за мого президентства будь-яка критика влади тягнула за собою переслідування або залякування», — заявив президент.

Також «абсолютно неприпустимою» назвала цю ситуацію і речниця президента Юлія Мендель. За її словами, Україна як держава повинна захищати свободу слова.

Водночас у поліції зазначили, що вже порушили кримінальну справу. Інцидент кваліфікували як умисне знищення майна.

«Під час проведення першочергових слідчих дій поліція відібрала зразки для проведення експертного дослідження, щоб встановити причини займання авто. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до десяти років», — йдеться в повідомленні.

  • Уночі 17 серпня невідомі спалили автомобіль, на якому під час своїх розслідувань пересувався журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач. Журналіст нагадав, що під час зйомок за цим автомобілем постійно стежили співробітники Управління державної охорони. Цієї ночі авто стояло біля будинку, де живе водій.
  • 8 серпня журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач повідомив, що знайшов у своїй квартирі ймовірні сліди прослуховувального пристрою. У стелі він виявив отвір завдовжки 60 см, який вів на горище. Ткач розповів, що раніше йому погрожували через журналістську діяльність і попереджали про прослуховування.
  • Поліція Києва після огляду квартири та горища будинку не знайшла слідів прослуховувальних пристроїв, але почала досудове розслідування.
  • 11 серпня Ткач подав скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції стосовно провадження про встановлення пристрою для прослуховування в його помешканні.