У Білорусі журналісти державних ЗМІ готують звернення до міністра із закликом припинити насильство. Кілька з них вже звільнилися

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Журналісти та співробітники державних ЗМІ в Білорусі підписують звернення до міністра інформації із закликом припинити насильство під час придушення протестів.

Про це пише найбільше опозиційне видання Білорусі TUT.by.

Там зазначають, що підписати звернення можуть не лише працівники державних ЗМІ, але й незалежних. Передати його планують 14 серпня міністру інформації Ігорю Луцькому.

«Те, що сьогодні багато наших колег із державних ЗМІ звільняються, — це не фейк чи політтехнологія, не проплачена піар-акція. Це поклик сумління і неможливість спокійно дивитися на те насильство, яке відбувається. Обираючи свою професію, а не місце роботи, ми вважали, що будемо обʼєктивними провідниками часом полярних думок», — йдеться у зверненні.

Журналісти заявляють, що згідно із законами та Конституцією країни усі громадяни мають право вільно отримувати інформацію, а ЗМІ мають надавати різні точки зору.

«Затримання, тим паче ті, що здійснюються насильницьким чином, як заявляли вже офіційно в МВС, «з метою профілактики» — це незаконно і негуманно. Ми вимагаємо припинити необґрунтоване насильство і знущання щодо вже затриманих», — наголошують співробітники медіа.

Звернення вже підписали низка співробітників телеканалів ОНТ, «ТВ-3», радіо «Білорусь», журналісти онлайн-видань TUT.by і Onliner, а також працівники державного інформаційного агентства БЕЛТА. Серед них є і Сергій Пелюшкевич, який раніше очолював пресслужбу президента Білорусі.

Своє звернення до влади Білорусі готують і місцеві вчені. Під ним підписалися уже понад тисячу представники наукової спільноти, переважна більшість з яких — співробітники Національної академії наук.

«Ми, […] вчені, викладачі, співробітники наукових установ Республіки Білорусь, вимагаємо негайно припинити будь-яке насильство щодо мирних громадян; звільнити всіх затриманих демонстрантів і політвʼязнів. Вважаємо дії силових структур незаконними, неприйнятними і такими, що порушують Конституцію Республіки Білорусь», — йдеться в їхньому зверненні.