Білоруські журналісти почали звільнятися з державних ЗМІ. Уже відомо про понад 10 випадків

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Журналісти в Білорусі почали звільнятися з державних телеканалів та інших медіа. Цей процес розпочався 12 серпня. Деякі журналісти після звільнення повідомляють про те, що не можуть більше працювати у державних ЗМІ через жорстокість та насильство, яке застосовують силовики проти протестувальників, а також через цензуру і неможливість подавати іншу точку зору.

Про таке рішення вони пишуть на власних сторінках у соцмережах.

Зокрема, з Білоруської державної телерадіокомпанії звільнилися два ведучі: Євгеній Перлін і Сергій Козлович. Сторінку Козловича вже навіть видалили з офіційного сайту. На сторінці Перліна вказано, що він вів програми «Макаенка,9» і «Добрай раніцы, Беларусь!».

«Я вирішив, що мій сьогоднішній ефір на каналі «Білорусь-1» був останнім. На це рішення ніхто не вплинув, я прийняв його сам. Сподіваюся, що скоро повернеться #МаяКраiнаБеларусь», — написав Перлін.

Також про рішення звільнитися повідомила і колега Козловича по програмі «Добрай раніцы, Беларусь!» — ведуча Віра Каретнікова.

Ідуть ведучі й з іншого державного телеканалу — ОНТ. Про своє рішення звільнитися вже повідомила Ольга Богатиревич. На сторінці телеканалу було вказано, що вона вела програми «Суботній ранок» і «Недільний ранок», а також проєкт «Битва титанів».

Видання Tut.by пише про ще три звільнення. З телеканалу СТВ звільнилася ведуча Тетяна Бородкіна, а з «Першого каналу білоруського радіо» пішли Олександр Шустер і Тетяна Філіпченко.

Про своє звільнення повідомив і ведучий військової програми «Арсенал» на телеканалі «Білорусь-1» Володимир Бурко. Він також закликав військових у жодному випадку не виконувати наказів застосовувати зброю проти народу.

«Схаменіться, поки не пізно ... Донесіть Раді безпеки і своєму керівництву, що ваші методи і методи суміжних структур є варварськими і антигуманними», — заявив він.

Наступного дня звільнення продовжилися. Про припинення роботи на державному каналі повідомив Андрій Макайонок. Він був ведучим програми «Добрай раніцы, Беларусь!». Також звільнилися журналісти Максим Островський, Олександр Лучонок і ведуча Ольга Белмач.

Згодом стало відомо і про звільнення журналіста Дмитра Семченка з телеканалу ОНТ. Він очолював президентський пул кореспондентів на каналі.

Також зʼявляється інформація і про звільнення працівників державного інформаційного агентства БЕЛТА. Зокрема, про таке рішення вже повідомив журналіст Павло Горбач.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Понад 25 країн, зокрема й Україна, вже засудили дії влади Білорусі щодо протестувальників. Низка країн заявила, що вибори пройшли з явними порушеннями, а Євросоюз пригрозив санкціями. Росія визнала вибори та привітала Лукашенка з перемогою.