Пʼятий день протестів у Білорусі: страйкують промислові підприємства, до них приєдналися медики. Ось як це виглядає

Автор:
Костя Андрейковець
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Минулої неділі, 9 серпня, у Білорусі пройшли президентські вибори. Наступного дня ЦВК Білорусі оприлюднила результати, за якими з великим відривом виграв Олександр Лукашенко, — судячи з доступних даних, вони сфальсифіковані. У Білорусі пʼятий день тривають вуличні протести, які жорстоко придушують ОМОН, ДАІ, міліція та окремі військові частини. Сьогодні працівники понад 20 великих підприємств вийшли на страйк, вони вимагають провести чесні вибори та припинити насильство. Їх підтримали мінські медики.

Natalia Fedosenko / Contributor

Заводи і підприємства

О шостій годині вечора на знак солідарності з протестувальниками на страйк вийшли робітники Мінського тракторного заводу (МТЗ), Мінського автомобільного заводу (МАЗ), Мінського керамічного заводу («Керамін»), заводу «Інтеграл», ВАТ «Хімволокно», «Гродноміськбуд», ВАТ «Белкард», завод БелАЗ, «Гродно-Азот» тощо.

Заводчани МТЗ висунули владі вимоги, які містять три пункти: ОМОН і силовики повинні повернутися в місця своєї дислокації; провести нейтральні та вільні вибори з допуском міжнародних спостерігачів; звільнити всіх затриманих під час протестів, надавши їм медичну та психологічну допомогу.

Робочі проводять зустрічі з керівництвом, влаштовують акції солідарності з гаслами «Йди!» і «Живе Білорусь!», а також вимагають від керівників підприємств вплинути на ситуацію, що склалася у країні.

У Жодино працівники БелАЗу поспілкувалися з мером Дмитром Заблоцьким. На зустріч прийшли також жителі міста. Мера просили прибрати ОМОН і військових з міста. Також працівники вимагали більше не передавати автобуси БелАЗу силовикам. Мер пообіцяв виконати вимоги. Згодом на БелАЗ приїхали ексгендиректор підприємства і нинішній міністр промисловості Петро Пархомчик. Журналістів вигнали, а працівники розповіли, що Пархомчик говорив грубо. «У тебе робота є, що ще треба? Йди працюй!» — процитував його один зі співробітників.

До акцій солідарності, за повідомленнями опозиційних видань, приєдналися і залізничники.

Лікарні

На акції солідарності проти насильства вийшли працівники Республіканського науково-практичного центру «Кардіологія» в Мінську та Четвертої столичної лікарні. Близько 100 медиків вийшли до проїжджої частини.

Із плакатами вийшли медики столичної Лікарні швидкої допомоги і студенти Гродненського медичного університету.

Із вимогою перерахувати голоси на виборах виступили також Білоруська державна філармонія і Національний художній музей Білорусі.

ЗМІ

Зі своєрідним протестом долучилися і представники медіа. Зокрема, із 12 серпня з державних телеканалів і ЗМІ почали звільнятися журналісти. Деякі журналісти після звільнення повідомляють про те, що не можуть більше працювати на державних ЗМІ через жорстокість і насильство, яке застосовують силовики проти протестувальників, а також через цензуру і неможливість подавати іншу точку зору.

Також журналісти та співробітники державних ЗМІ в Білорусі підписують звернення до міністра інформації із закликом припинити насильство під час придушення протестів. Журналісти заявляють, що згідно із законами та Конституцією країни усі громадяни мають право вільно отримувати інформацію, а ЗМІ мають висвітлювати різні точки зору.