Протести в Білорусі: У Мінську на страйк вийшли ще чотири заводи, зокрема МАЗ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Білорусі тривають страйки на підприємствах на знак протесту проти переобрання президентом Олександра Лукашенка.

Як повідомляє TUT.BY, страйк оголосили працівники Мінського автомобільного заводу (МАЗ), Мінського керамічного заводу («Керамін»), найбільшого в Білорусі будівельного підприємства MAPID (Мінське орендне підприємство індустріального домобудівництва) і заводу «Інтеграл».

Працівники МАЗу виходять до заводоуправління. «Чим це закінчиться — не знаємо, поки домовилася невелика кількість людей, дуже сподіваємося, що нас підтримають інші», — розповів один з працівників.

Працівники «Кераміну» вишикувалися в живий ланцюг солідарності проти жорстокості силовиків. У руках вони тримають квіти.

MAPID також став живим ланцюгом. У страйку беруть участь близько 50 осіб.

Працівники «Інтегралу» вийшли до входу заводу. «Ми вимагаємо припинити насильство, яке зараз відбувається на вулицях, ми з цим категорично не згодні та не вважаємо, що це прийнятно. Керівництво нас спокійно попередило, що звільнить, бо ми фактично не працюємо — і це є підставою», — сказав один з учасників протесту.

На страйки виходять і в інших містах. В Жодино почали страйк на заводі БелАЗ, який є одним з найбільших в Білорусі. До протестувальників приїхав мер Дмитро Заблоцький. Працівники поки повернулися на робочі місця — мер міста пообіцяв заводчанам та іншим жителям міста зустрітися з ними о 20:00

Також до страйку приєдналися «Терразіт» (135 працівників), «Гродно-Азот» і працівники ринку в Ліді (Гродненська область).

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10%, а перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох.