У МЗС Росії вперше відреагували на протести в Білорусі. Заявляють про «зовнішнє втручання» і нагадують про «дружбу»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У МЗС Росії вперше відреагували на протести в Білорусі. Заявляють про «зовнішнє втручання» і нагадують про «дружбу»

Нікіта Кочук / МЗС РФ

У Міністерстві закордонних справ Росії вперше прокоментували протести у Білорусі, заявивши про «зовнішнє втручання» для дестабілізації ситуації. Про це сказала офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова, повідомляє ТАСС.

«Простежуються чіткі спроби зовнішнього втручання в справи суверенної держави з метою розколоти суспільство і дестабілізувати ситуацію», — заявила Захарова.

В той же час, у МЗС сподіваються, що обстановка в країні «нормалізується і повернеться у спокійне русло».

Також Захарова назвала безпідставними спроби знайти «російський слід». «Росія була і залишається надійним союзником і другом Білорусі і братнього білоруського народу. Ми впевнені, що спроби внести розлад між нами приречені на провал», — заявили у МЗС.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників та активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Станом на 13 серпня затримали майже 7 тисяч людей. Кількість загиблих, за офіційними даними, зросла до двох осіб.
  • Наприкінці липня під Мінськом бійці КДБ затримали понад 30 найманців російської «ПВК Вагнера», серед яких виявилися громадяни України, які воювали на Донбасі на боці бойовиків. Деякі з найманців також встигли повоювати в Сирії та Судані. Влада Білорусі заявила, що найманці готували теракти у країні напередодні виборів президента. Консул РФ говорив, що вони летіли до Латинської Америки. Лукашенко назвав це «брехнею», заявивши, що у країну росіяни перекинули ще один загін.