Лукашенко почав отримувати привітання з перемогою на виборах. Першими привітали Росія, Китай та Казахстан

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Лукашенко почав отримувати привітання з перемогою на виборах. Першими привітали Росія, Китай та Казахстан

Пресслужба Кремля

Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який претендує вшосте очолити країну, почав отримувати привітання з перемогою на виборах. Першими його привітали президент Росії Володимир Путін, глава Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін та президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Путін у привітанні наголосив, що розраховує на те, що діяльність Лукашенка «сприятиме подальшому розвитку взаємовигідних російсько-білоруських відносин», що відповідає «корінним інтересам братніх народів Росії та Білорусі».

Президент Казахстану Токаєв привітав Лукашенка з перемогою у «складній політичній ситуації», заявивши, що підсумки виборів «свідчать про народну підтримку стратегічного курсу».

Глава КНР Сі Цзіньпін заявив у привітанні, що під керівництвом Лукашенка «Білорусь обовʼязково досягне нових блискучих успіхів у справі державного будівництва».

За попередніми даними ЦВК, Лукашенко перемагає з 80,23% голосів. Його головна конкурентка — опозиційна кандидатка Світлана Тихановська набрала 9,9% голосів. Явка на виборах президента Білорусі, за даними ЦВК, склала 84,23%.

Раніше проєкт «Голос», створений для альтернативного підрахунку голосів на президентських виборах, повідомив, що понад 80% зареєстрованих проголосували за Тихановську.