У Білорусі проти протестувальників порушили кримінальні справи. Їм загрожує до 15 років тюрми

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі проти протестувальників порушили кримінальні справи. Їм загрожує до 15 років тюрми

Наша Ніва

Слідчий комітет Білорусі порушив кримінальні справи після масових акцій протесту у Мінську та інших регіонах країни. Про це повідомив глава комітету Іван Носкевич, повідомляє ТАСС.

«Кримінальні справи порушено за фактами масових заворушень і насильства щодо працівників органів внутрішніх справ […] Усі протиправні дії супроводжувалися насильством щодо працівників міліції», — сказав Носкевич.

У Слідчому комітеті заявили, що «постраждали десятки міліціонерів». Учасникам та організаторам протестів загрожує покарання від 8 до 15 років позбавлення волі.

  • Після оголошення результатів державного екзит-полу, згідно з якими Олександр Лукашенко нібито вшосте переміг на виборах президента Білорусі з результатом 79%, у різних містах країни почалися акції протесту. Силовики затримували людей: застосовували сльозогінний газ, світлошумові гранати та водомети.
  • Наймасштабніші демонстрації проходили в Мінську — там є потерпілі та багато затриманих. Протестувальники навіть почали зводити барикади в центрі столиці.
  • Міністерство внутрішніх справ Білорусі підтвердило використання світлошумових гранат та спеціальної техніки для розгону протестувальників.
  • Правозахисники з обʼєднання «Вясна» повідомили станом на 03:00 10 серпня про понад 140 затриманих у столиці та регіонах.