У Білорусі затримали капітана міліції, який одним з перших подав у відставку після протестів. Але суд його виправдав

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У білоруському Новополоцьку затримали капітана міліції Єгора Ємельянова, який публічно подав у відставку на знак протесту проти насильства силовиків під час придушення протестів. Але 13 серпня після засідання суду його відпустили. Про це повідомляють «Наша Ніва» у Telegram і TUT.by з посиланням на його дружину.

11 серпня Єгор Ємельянов — співробітник департаменту охорони, капітан міліції — одним із перших серед своїх колег заявив про звільнення з органів на тлі масових протестів у країні. Таким чином, чоловік запустив флешмоб серед правоохоронців.

Ємельянов опублікував в Instagram фото свого службового посвідчення з підписом: «17 років служби закінчені. Моя совість чиста. Міліція з народом». А вже наступного дня, 12 серпня, чоловіка затримали.

За словами дружини Ємельянова, його викликали на роботу одразу після публікації посту. «Чоловікові зателефонували з роботи, попросили приїхати, щоб не переносити звільнення, а оформити в той же день. Він поїхав. Був у відділі до самого вечора, за його словами, оформляв документи. А коли я йому дзвонила о 19:55, повідомив, що його затримали, і він перебуває у відділі міліції. Де і як його затримали — я не знаю. 12 серпня мені повідомили, що з моїм чоловіком все добре, дозволили передати йому передачу. Але в чому його звинувачують, мені не сказали», — розповіла жінка.

Ємельянова звинуватили в організації масових заходів. 13 серпня відбувся суд, на якому його виправдали. Дружина Ємельянова розповіла російській службі «BBC», що його вже відпустили.

В той же час, інший міліціонер з Гомеля Іван Колос, який теж раніше публічно закликав колег припинити насильство, виїхав з Білорусі. У заяві він наголошував, що не буде звільнятися з органів внутрішніх справ. Колос не зустрічався з колишніми колегами, побоюючись затримання.