Колишні військові в Білорусі розпочали флешмоб. Вони викидають свою форму у смітник на знак протесту проти насильства

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Колишні військові у Білорусі почали викидати свою форму у смітник на знак протесту проти насильства силовиків під час придушення протестів.

Відповідні відео вони публікують у своїх соцмережах. Також багато відео публікують і в білоруських опозиційних Telegram-каналах.

Переважна більшість колишніх військових скаржаться на дії військової частини № 3214. Це база спецпризначенців внутрішніх військ, яка розташована в районі Уруччя в Мінську. Їхні підрозділи найбільше задіяні в придушенні протестів у Мінську, а 28 липня, напередодні виборів, туди приїжджав Олександр Лукашенко.

Також з’явилося звернення одного з працівників міліції — Івана Колоса. Він зазначає, що не звільняється з органів, але виконувати злочинні накази не буде. Правоохоронець також заявив, що вважає Тихановську законно обраним президентом Білорусі та готовий виконувати її накази.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Силовики застосовують проти людей надмірну силу і багатьох калічать. Затримано понад 3 тисячі осіб. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинув один чоловік, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • Дії влади Білорусі вже засудили США, Канада, Данія, Естонія, Фінляндія, Ісландія, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Польща, Велика Британія, Україна та інші країни. Росія офіційно привітала Лукашенка з перемогою. Євросоюз 11 серпня вже пригрозив санкціями.
  • 12 серпня Лукашенко через протести скликав засідання Ради безпеки. У країні загальнонаціональний страйк. Люди по всій Білорусі почали блокувати дороги.