«Безліч гранат і вибухи різної потужності»: житель Мінська розповів, що зараз відбувається у столиці

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Після виборів президента Білорусі в багатьох містах країни і в Мінську, почалися протести, які супроводжуються сутичками з поліцією.

У коментарі «Бабелю» режисер Андрій Гньот, який перебуває у столиці Білорусі, розповів, що зараз відбувається в Мінську.

«У місті постійна канонада світлошумових гранат, які кидає поліція. Вони летять без зупинок. Чути вибухи різної потужності. Одна з гранат потрапила протестувальнику в груди, його забрала швидка. Зараз ніхто не знає, де він, як він і що з ним», — говорить він.

Андрій додає, що за інсайдерською інформацією, МВС Білорусі зібрало екстрену нараду, щоб зрозуміти, що робити в ситуації, яка склалася.

«Спочатку демонстрація була мирною. Зараз силовики застосовують рушниці та стріляють гумовими кулями. При цьому у протестувальників в руках немає взагалі нічого — ні палиць, ні горючих сумішей, ні навіть прапорів. Єдине, що у них було, — телефони з ліхтариками», — каже Андрій.

У країні весь день блокується стільниковий звʼязок, люди не можуть прочитати новини і не знають, що відбувається.

«Передавати інформацію складно навіть телефоном. Сигнал проскакує дивом», — каже режисер.

За його словами, до центру — в епіцентр протестів — продовжують підтягуватися люди. При цьому центр міста перекритий не тільки технікою, а й поліцією з собаками.

«Говорив з одним з учасників протесту, моїм другом. Він у районі метро «Пушкінська». Там багато житлових будинків. Каже, що люди гасять світло і виходять на вулицю. Атмосфера радісна, усі посміхаються», — уточнює співрозмовник.

Він каже, що журналісти публікують фото протоколів («їх вже близько 50, а може, і більше») з виборчих дільниць Мінська і Мінського району, за якими перемагає Тихановська.

«Причому є протоколи, в яких умовно 100 голосів за Лукашенка, 1 000 — за Тихановську. Вона лідирує з величезним відривом», — говорить співрозмовник.

За словами Гньота, дії мітингувальників ніхто не координує, зокрема й через відсутність звʼязку. Протест «абсолютно стихійний».

«Люди вийшли на протести в різних містах, навіть у маленьких. Надходять суперечливі повідомлення, що в деяких містах ОМОН опустив щити і не розганяє людей», — каже Андрій.

Протестувальники кричать: «Ідіть» і «Ганьба». Поліція постійно кидає шумові гранати.

«Зараз я чую, як жінка кричить: “Люди, наших дітей вбивають, будь ласка, допоможіть”», — додає Андрій.

За словами співрозмовника, інформація зібрана з різних джерел (власні спостереження, коментарі знайомих, інформація з Telegram-каналів).